Füves cigivel elkábította, majd kifosztotta - öt évet is kaphat
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy középkorú férfi ellen, aki idén tavasszal először füves cigivel kínált meg egy járókelőt, majd amikor a férfi a cigitől elkábult és elaludt elvette az értékeit.

A sértett férfi 2020 márciusában délelőtt Nyíregyházán, az Orosi úton ment gyalogosan, amikor a vádlott leszólította és előbb tüzet, majd cigarettát kért tőle. Ezt követően beszélgetésbe elegyedtek, és eközben a vádlott a sértettnek felajánlotta, hogy megkínálja „füves” cigarettával. A sértett ezt elfogadta, majd együtt bementek egy közelben lévő romos épületbe, ahol elszívtak egy új pszichoaktív anyagot tartalmazó cigarettát. A cigaretta bódító hatása miatt, a sértett összeesett és elaludt, majd amikor felébredt már azt vette észre, hogy a ruházatából hiányoznak az értékei: a mobiltelefonja, fülhallgatója, telefon töltője és 93. 000,-Ft készpénze.

Ébredés után azonnal a vádlott keresésére indult, akit a közeli lakótelepen fel is ismert, de amikor hozzá oda akart menni, visszakérni a vagyontárgyait, ő elszaladt előle, ezért rendőrt keresett, és feljelentést tett.

Aki mástól úgy lop, hogy őt lerészegíti, vagy bódult állapotba helyezi, nem lopásért, hanem - a súlyosabban minősülő - kifosztásért felel. Ezen bűncselekmény elkövetője akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség