Füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepény készül a Tirpák Fesztiválra

Idén is lesz Tirpák Fesztivál a Kossuth téren szeptember 16. és 18. között. A korábban kétnapos rendezvény ezúttal háromnaposra bővül, az érdeklődőket pénteken, szombaton és vasárnap is várják a belvárosban. A fesztivál középpontjában pedig továbbra is a helyi gasztronómia áll majd, több tucat étel közül válogathatnak a látogatók, és elkészül a város ínyencsége, a füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepény is.

 

Alig egy hónap és elstartol a Tirpák Fesztivál Nyíregyházán. A 9. alkalommal megszervezett programsorozat ezúttal háromnapos lesz, és a Sóstói Múzeumfalu helyett újra a Kossuth téren tartják meg. A hagyományokhoz hű­en a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Bogrács- és grillbajnokság napja lesz, de már pénteken megalapozzák a fesztiválhangulatot színpadi műsorokkal. A hétvégén a fellépők között lesz Pataky Attila, Tóth Gabi és a Polip Band is.

– 9. alkalommal rendezzük meg idén a Tirpák Fesztivált, és ezúttal újdonság, hogy nemcsak szombaton és vasárnap, hanem már pénteken is várjuk az érdeklődőket. Ezen a napon a sztárvendég Pataky Attila lesz, másnap, szombaton pedig a népi ízek találkozójával, a megszokott módon folytatódik a programsorozat. A nap végén Tóth Gabi koncertezik majd. Vasárnap hatodik alkalommal startol el a bográcsos, grilles parti, aminek a középpontjában a nem profi szakácsok lesznek. Ami a programokat illeti, igyekeztünk úgy összeállítani, hogy támogassuk a helyi zenekarokat, a helyi népszokásokat, a hagyományokat őrző népcsoportokat –  ismertette a részleteket dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A rendezvényen tehát ezúttal is a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek.  A fesztiválra immár hagyományosan meghívást kaptak Nyíregyháza testvér- és partnervárosai is, és annyi már biztos, hogy lengyel, partiumi és felvidéki ízeket is megkóstolhatnak majd a kilátogatók. Mindemellett pedig elkészül a város ínyencsége is.

 

Tirpák lepény:

A tirpák lepény alapja a kukoricaliszt, élesztő, só, tej felhasználásával készülő híg kelt tészta. A kétezer adag lepényhez 60 kilogramm kukoricalisztet dagasztanak be az oktatók irányítása mellett a Sipkay szakács és cukrász tanulói. A megsütött tészta alapra a népi konyha elengedhetetlen alapanyaga, a füstölt szalonna és a savanyú káposzta kerül. Nyolcvan kilogramm szalonna alapon 120 kilogramm apró savanyú káposztát pirítanak meg. A fűszerezés után ezt 50 vendéglátó technikus tanuló végzi. Az így elkészült pirított káposzta kerül a sült „málé” alapra, amit még egyszer a sütőben megpirítanak. A szeletelést követően a Kossuth téren kínálják a Tirpák Fesztiválra ellátogató városlakóknak, amelyben a turisztikai és vendéglátó technikus diákok segítenek, hogy a 2022 szelet „Füstölt szalonnás, pirított káposztás kukoricalepényt” megkóstolhassák az érdeklődők.

 

A vasárnapi VI. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra szeptember negyedikéig fogadják a jelentkezéseket.

 

(Szerző: Bruszel Dóra)