Függöny félidőben! – Horváth Illés megható köszöntőt mondott a színház évadzáró ülésén
Fotó: Szarka Lajos

Horváth Illés művészeti titkár köszöntője a Móricz Zsigmond Színház évadzáró társulati ülésén hangzott el: 

„Van egy mondás, miszerint minden néző egyformán fontos. Szeretném ezt kicsit továbbgondolni és hozzátenni, hogy a kevés néző is fontos, a pár néző is fontos, és az egy néző is fontos. Mert ha csak egyetlen egy ember lelkét vagy szellemét is gazdagítjuk, már jobbítottunk a világon, már érdemes volt színházat csinálni.

Én a nézőtök voltam az egész évadon át, folyamatosan. Ilyen formán én nagyon sokat köszönhetek nektek. Mert engem Ti gazdagítottatok.

Gazdagította a lelkem és sosem felejtem el Lackó és Guli beszélgetését a Delilában arról, hogy mi fontos az életben, és mit nem szabad elrontani.

Egyszerre nevettem és volt gombóc a torkomban miközben Pistit néztem, ahogy vergődik a fia matekpéldája felett.

Amíg Széles Zitát néztem a Bécsi erdőben, büszkeség és öröm töltött el, hogy ennek a színháznak és ennek a városnak ilyen formátumos, nagy kaliberű művészei vannak, mint Ő.

Meghatottan figyeltem, ahogy Fruzsina tanórát próbál adni Macs Kátyaként, igazi színházi pillanatokat mutatva ezzel az egészen pici gyermekek számára, aminél talán kevés fontosabb küldetésünk van.

Még mindig leesett állal ülök Hugi elképesztő teljesítménye előtt, amit idén a 9-től 5-igben nyújtott. Totya virtuóz játéka, Ákos mély és rétegzett emberábrázolása a Tengerenben életem legjobb színházi élményei közé tartozik. Megrendítő volt végigmenni Gergővel az úton, amit bejárt alakításával az Úri muriban. Pati színpadi jelenlétét, drámai erejét figyelve pedig már nagyon várom, hogy egy még nagyobb főszerepben láthassuk majd, mikor bepótoljuk a Várj, míg sötét lesz-t.

Mint nézőtök szeretném megköszönni nektek az egész éves színházi élményt. Mindannyiótoknak, akik részt vettetek benne. És engedjétek meg, hogy megköszönjem mindenkinek, aki azon dolgozik, sokszor erőn felül, hogy ez a bonyolult és fantasztikus intézmény jól működjön.

Köszönök minden felemelt sorompót, kiadott kávét, kiürített szemetest, felporszívózott szőnyeget, felépített díszletet, előkészített kelléket, megvarrt jelmezt és kivasalt inget, köszönök minden kínnal összeállított műsort, becsábított nézőt, eladott jegyet, megjelenő cikket, elkönyvelt számlát, beadott pályázatot, fantasztikusan megvilágított színpadképet, beadott hangeffektet, köszönöm ezt a mikrofont!

Karcsinak, Zsófinak, Jutkáénak, Vilcsinek, Emőkének és Robinak az együttműködést és a bizalmat!

Köszönöm nektek.”