Olimpia helyett OB - Helebrandt Máté ősszel kisebb versenyeken áll rajthoz

Olimpia helyett az országos bajnokság lesz a fő versenye Helebrandt Máténak. A nyíregyházi gyalogló csúcsformában volt tavasszal, amikor kitört a koronavírus járvány. Az atléta edzésben maradt, és a jövő év elején szeretné kvalifikálni magát az ötkarikás játékokra. 

Japán és portugál edzőtábor, kirobbanó forma. Így indult a 2020-as esztendő Helebrandt Máté számára. A nyíregyházi atléta Dudincéban szerette volna kvalifikálni magát az olimpiára, és minden esélye megvolt erre. Csakhogy a koronavírus járvány miatt törölték a versenyeket, majd az olimpiát is. Bár a befektetett energia és munka nem vész el, mentálisan nehéz volt feldolgozni a történteket. Most viszont már a gyalogló és edzője, Pokrovenszki József is előre tekint. Át kellett tervezni a jövőt, és az őszi bajnokság lett az év legfontosabb versenye. 

- Most a kisebb versenyeknek is nagyon örülünk. A 20 km-es bajnokság ha minden jól alakul októberben megrendezhető, előtte pedig csapatbajnoki, és szuperliga versenyek lesznek 5 illetve 10 km-es távon. Ilyen rövidebb viadalokon nem nagyon vettem részt eddig, most szeretnék itt egyéni csúcsokat javítani - mondta Helebrandt Máté.  

Decembertől lehet teljesíteni az olimpiai szintet, de a várható hideg és az esetleges havazás miatt akkor már ritkán rendeznek versenyt. 2021. márciusában Dudincéban tartják az 50 km-es távon a bajnokságot, az lesz a jövő év elején a legfontosabb viadal. Nyáron pedig a tervek szerint Japánban jöhet az olimpia, a halasztás miatt pedig a világbajnokságot is eltolták egy évvel, 2022-re.