Frontérzékenység – Fejfájás, szédülés és fáradékonyság: ezekre kell számítani a napokban

Bár nem klasszikus betegség, viszont egyre több mindenkit érint hazánkban is a frontérzékenység. A hirtelen időjárás-változás megterheli a szervezetet, van, akinél olyan mértékben, hogy akár a gyógyszereik szedését is átmenetileg módosítani kell. Időseket és fiatalokat, az egészségeseket és az alapbetegségekkel küzdőket is érinthet a frontérzékenység.

Csütörtökön még melegfrontról számoltak be a meteorológusok, az enyhébb időnek pénteken pedig egy markáns hidegfront vet véget. Akár egy front is okozhat már egészségügyi problémákat, rossz közérzetet, ezt tetézi a kettős front vagy a napokban is tapasztalható hirtelen frontváltozások. Az emberekre több módon hat az időjárás-változás: a szerencsésebbek meg sem érzik ezeket, vannak, akiknél a front okoz problémát, de akadnak olyanok is, akiknek a már meglévő betegségeiket erősíti fel a hirtelen meleg idő vagy a lehűlés.

Bárkit érinthet

A frontérzékenység bárkit érinthet.

Gyakorlatilag bármilyen korosztályt érinthet, vannak olyanok, akik fiatalok, sportosak, egészségesek és mégis van valamilyen okból frontérzékenységük, egyszerűen alkatilag ilyenek. Nyilván ők ezt általában tudják is magukról. Általánosságban véve azonban azt lehet mondani, hogy leginkább azokat érinti ez, akik idősebbek, valamiféle krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvednek vagy valamilyen okból általánosságban véve le van gyengülve a szervezetük, őket azért jobban meg szokta viselni” – nyilatkozta a frontérzékenységről dr. Kiss Csaba háziorvos.

Tünetek és kezelésük

Emiatt több panasz is jelentkezhet, a leggyakrabban fejfájás, migrén, tompaság és bágyadtság jellemző ezeken a napokon. Ezeken túl még dekoncentráltság, szédülés és rosszullét is jelentkezhet. A szelesebb déli és keleti tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat – írja az orvosmeteorológia.

Akár több napig is eltarthat, de valakinek néhány óra után átmegy. Ha nem súlyosak a tünetek, akkor egyszerű tüneti terápiával, gyakorlatilag vény nélküli fájdalomcsillapítóval akár át lehet vészelni ezt a dolgot. Alapvetően ilyenkor a szervezetet egy fokozott terhelés éri, ezért fontos, hogy egy kicsit vegyünk vissza a tempóból, pihenjünk többet. A bő folyadékfogyasztás, a könnyű és vegyes étrend, a vitaminszedés megoldja a dolgot. Ritkán találkozunk olyannal, hogy súlyos panaszok alakulnak ki, inkább azoknak kell odafigyelni magukra, akiknek komolyabb szív- és érrendszeri betegsége van. Ilyenkor akár egy szívinfarktus, egy agyvérzés kialakulásának a kockázata is fokozódhat” – hangsúlyozta a háziorvos.

Komoly panaszok esetén érdemes felkeresni a háziorvost, a magasvérnyomás-betegséggel küzdőknél ilyenkor előfordulhat a vérnyomáskiugrás vagy a vérnyomásesés is, és akár átmenetileg a gyógyszerek szedésén is módosítani kell – tette hozzá dr. Kiss Csaba. A frontérzékenységen túl a felhős, csapadékos idő miatt romlik a hő- és komfortérzetünk, lehangoltak, kedvtelenek lehetünk.