Franciaország külképviseletének munkatársai köszöntötték az Apáczai iskola diákjait
Fotó: Trifonov Éva

2020 szeptemberében indult el a francia kéttannyelvű képzés a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. 2021 szeptemberében már a második első osztály kezdte meg tanulmányait az ország első és egyetlen francia kéttannyelvű általános iskolájában. A francia nyelvet tanuló diákokat köszöntötte pénteken a magyarországi nagykövet, és a Francia Intézet kulturális attaséja, ők pedig színes műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

 

Az angol és német kéttannyelvű oktatás mellett új színfolt Nyíregyházán a francia–magyar két tanítási nyelvű forma, amely lehetőséget teremt arra, hogy a célnyelven történő tanulás miatt hamar, már kisgyermekkorban kialakuljon és fenn is maradjon a nyelvtanulás iránti pozitív attitűd. A gyerekek kommunikációs helyzetekre épülő, játékos feladatokkal kezdik meg a nyelvtanulást – fogalmaz az iskola levele. De miért is a francia?

„Némi elfogultsággal mondom ezt természetesen: a leggyönyörűbb nyelv a világon. A kultúra, a divat, a szerelem, a fény nyelve, és a gyerekek is nagyon nagy szeretettel és örömmel tanulják a nyelvet az iskolánkban. Kétségtelen, hogy nem túl könnyű, de megéri a befektetett energiát, mert nagyon sok helyen tudják majd használni a világban” – nyilatkozta Kutasi Angéla, az Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI franciatanára.

Az osztályokat anyanyelvi lektor is segíti, aki kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy diákjai helyesen és pontosan szólaljanak meg franciául. A két tanítási nyelvű osztályokban több közismereti tárgyat franciául tanulnak, és ezen a nyelven ismerkednek a francia nép kultúrájával, történelmével és látnivalóival. Az Eiffel-torony, a Louvre, Montmartre, Disneyland vagy a Szajna, mind-mind élmény lehet az iskolai tanulmányokon túl is. A második tanév indulásakor meglátogatta az apáczais diákokat a francia nagykövet, akinek szép műsorral kedveskedtek.

„Én nagyon örülök... és mindez azt mutatja, hogy a gyerekek, a felnőttek, a tanárok és Nyíregyháza városa vonzónak találja ezt a nyelvet. A külképviseleten, üzemekben, gyárakban számítunk a nyelvtudásukra. Itt, Nyíregyházán például a Michelin régóta támogatója ennek a programnak, az iskolának és a francia nyelv tanulásának. Nagyon fontos a nyelvek változatossága. Tudjuk, hogy angolul nagyon sokan beszélnek, de más nyelveket is érdemes tanulni. Például magyarul vagy franciául” – fogalmazott a francia nagykövet, Pascale Andréani.  

A francia nagykövetet elkísérte Jacqueline Plessis, a budapesti Francia Intézet együttműködési és kulturális attaséja, illetve a Magyar–Francia Ifjúsági Alapítvány igazgatója. A kéttannyelvű osztályok előtt már hosszú évek óta tanítják az Apáczai iskolában a francia nyelvet. A tanulás sikeréről meggyőzték a vendégeket, a nyelv szépségéről pedig az ifjú diáktársakat is.

Kapcsolódó galéria

Francia nagykövet látogatása az Apáczai Csere János Iskolában