Főtér: Ön mit csinál húsvétkor? (+2 tipp)

– Családom körében ünneplem a húsvétot, de tojást már nem festek, csak lány unokáim vannak, akik csokinyulat kapnak majd. Húsvét hétfőjén hagyomány nálunk, hogy ebédre vendégül látjuk a rokonságot. Nagyon készülök, igyekszem mindenki kedvére való menüt összeállítani – árulta el V. Jánosné, 70 éves nyíregyházi nyugdíjas.

– Már két éve Nyíregyházán élek, de hazautazom Ukrajnába az ünnepekre. A baráti körömmel közösen keressük fel a rokonainkat, és a régi osztálytársainkat, hogy meglocsoljuk őket. Ahová behívnak, ott általában étellel és itallal kínálnak bennünket, csokitojást és gyakran pénzt is kapunk – mesélte Varga Ádám, 20 éves főiskolai hallgató.

– Minden rokonomat és családtagomat húsvét hétfőjén meglocsolom illatos kölnivel. A locsolkodás általában kora délutánig tart, mindenütt elidőzök egy kicsit. Amint végeztem, indulok kirándulni, mert arra ritkán van alkalmam és már nagyon vágyok a szabadba – fejtette ki Kovács Róbert, 25 éves férfi.

– Hozzám csak a férfi rokonaim jönnek locsolkodni, ezért már nem festek tojást, de hatalmas sütés-főzéssel készülünk a családdal, mert nálunk jön össze ebédre a rokonság – mondta boldogan Kutasi Györgyi, 21 éves tanuló.

– A lakótársaimat biztosan egy-egy vödör vízzel ébresztem majd, hogy ne hervadjanak el, azután pedig a családomhoz utazom Levelekre és róluk is gondoskodom – viccelődött Góczi Dávid, 21 éves főiskolai hallgató.

Tippek húsvéthétfőre

Falusi húsvét a múzeumfaluban
A múzeumfaluban felelevenítik a régi falusi húsvétokat, az egykori népszokásokat a tojásfestéstől kezdve az ünnepi lakomán át egészen az ünnephez kapcsolódó babonákig. A látogatók megismerhetik a hagyományos húsvéti tojások díszítőtechnikáit is, a berzselést, a karcolást, sőt a beregi aranytojás készítését.
http://muzeumfalu.hu/aktualis/husvet-napjainkban

Nyíregyházi Állatpark, Viktória-ház
Különleges élőlényeket mutat be a Viktória-ház. Látványosságban főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát ismerhetjük meg, de a látogatók találkozhatnak ázsiai és afrikai fajokkal, így például a szumátrai tigrissel vagy a csupasz turkálóval.
http://www.sostozoo.hu/

- házsé -