Forgalomellenőrző akció: a belvárosban, és a felújításokkal érintett területen járnak a közteresek

Nyíregyháza MJV Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete március 27-én és 28-án 6.00 órától 20.00 óráig a belvárosban, illetve az útfelújításokkal érintett területeken forgalomellenőrző akciót hajt végre. Piros és zöld – tiltó és jutalmazó – tojásokkal várták a közlekedőket.

6 órától 9-ig, sajnos mind az 50 piros tojást kiosztották szerdán reggel a szabálytalan közlekedőknek a belvárosban a közterület-felügyelők. Meglepő, hiszen meghirdetett akcióról volt szó, de így igyekeznek segíteni a húsvét előtti nagy forgalom biztonságát a közteresek.

„Tapasztalatunk szerint nagyon sokan jönnek bevásárolni, főleg a belvárosba. Hétköznaponként is rengetegen járnak erre, nagyon sokan fittyet hánynak itt a behajtani tilos és egyéb táblákra. A belvárosnak két nagy területe van, ahova behajtási engedéllyel lehet csak behajtani. Az egyik maga a szűk belváros, a Dózsa György utca – Kossuth tér, a Bercsényi utca és az a környék, a másik a Korzó és a műv. központ közötti terület. Ez kétfajta engedélyt jelent. Ezeket gyakran megszegik az emberek. Az a nagy célunk, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy ide csak azok jöjjenek be, akik jogosultak arra”

– tájékoztatott Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyeletvezetője.  Mindenki sétálóutcának tartja a belvárost, pedig bizonyos megkötésekkel, külön engedélyekkel szabad a forgalom a gépjárművek, főképpen a kerékpárosok előtt. Ha történne valamilyen baleset, ugyancsak vizsgálni kellene a felelősség kérdését. Alapvetés a KRESZ, illetve a tiltó táblák utasítása.

„Ma nem az a célunk, hogy büntessünk. Mindenkinek elmondjuk, ha szabálytalankodott, hogy mit követett el, mi lenne a szankció, és ő kap egy piros tojást. Aki szabálykövető volt, az zöld tojást kap. Ma kihoztunk 50 db piros tojást, ami mostanra elfogyott. Ez azt jelenti, hogy aki piros tojást kapott tőlünk, megúszott 39 ezer forintos bírságot és 4 büntetőpontot. Ez komoly szám, annak ellenére, hogy meghirdetett akcióról van szó”

– folytatta a felügyeletvezető. A NAV és a biztosító előtt szabad a közlekedés, a parkolás, de az üzletközpont mögötti utat, illetve a Dózsa György utca belvárosi szakaszát csak áruszállítók, és külön engedéllyel rendelkező járművek használhatják. Az ellenőrző akció március 28-án, csütörtökön folytatódik mind a belvárosban – a Kossuth tértől, a Nagy Imre téren át, a Síp utcáig –, mind az útfelújításokkal érintett területen Sóstón, és az Ószőlő, Garibaldi utca környékén. A tetten ért járművezetők a helyszíni eljárás során személyazonosságukat kötelesek igazolni, ennek megtagadása esetén a közterület-felügyelő rendőri segítséget kérhet. A húsvéti napokon Sóstóra vonulnak a közteresek, hogy segítsék a várhatóan nagy forgalmat levezényelni az állatpark, a múzeumfalu és a Fürdő környékén.