Fontosak az uniós környezetvédelmi és energetikai célú fejlesztések a DK EP tagja szerint

Az önkormányzatok lehetőségei az európai uniós források felhasználása terén címmel tartottak sajtótájékoztatót pénteken, a Kossuth téren.

A meghívó Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Fodor István azt mondta, az EU-nak Magyarország és így Nyíregyháza is rengeteget köszönhet. Számítása szerint 20 ezer milliárd forint érkezett csatlakozásunk óta „kicsiny országunkba”, így Nyíregyházán is voltak fejlesztések az elmúlt kilenc évben. Mint mondta, többek között épültek például olyan kerékpárutak, amelyek ugyan viszonylag kevés uniós forrásból néhány liter sárgafesték felhasználásával valósultak meg, ám nekünk „épültek”. Erre büszkének kellene lennünk? Gondoltuk volna kilenc évvel ezelőtt? Lengyel Máté jobbikos önkormányzati képviselőjelölt a DK által szervezett sajtótájékoztatón hozzátette: az EU-s forrásokra hagyatkozva fejlődik Nyíregyháza, és szerinte sajnálatos, hogy nem a nyíregyháziak határozzák meg a fejlődés menetét, mert nincs elegendő önerő a fontosabb a teljesítményű fejlesztésekhez. Programjukból kiemelte a megújuló energiákkal kapcsolatos lehetséges fejlesztéseket. Rónai Sándor, a DK EP képviselője azt mondta, közvetlenül is pályázhatnak majd önkormányzatok környezetvédelmi és energetikai célú uniós forrásokra. Az EP környezetvédelmi bizottságának tagja hozzátette: ez a kérdés kiemelt fontosságú.

Rónai Sándor, a DK EP képviselője elmondta:

Ha tetszik, ha nem, ez Magyarország, ez Nyíregyháza, ez nemcsak Európa, hanem az egész világ jövője. Az Európai Unióban arra törekszünk, hogy minél inkább a megújuló energiára, minél inkább az energetikai fejlesztések felé mozduljunk el a régi módszerek szerint, hiszen az a feladatunk, mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amelyik tehet a klímaváltozás ellen és megállíthatja a klímakatasztrófát.