Folytatódott az Értékes Esték sorozat: Váci Mihály került reflektorfénybe

Stick Gyula prózával, Illyés Péter lírával idézte meg az ízig-vérig nyíregyházi költőt. Így folytatódott a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság Értékes Esték című programsorozata a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A költő irodalmi munkásságát Stick Gyula, mint a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító elnöke és Illyés Péter, az egyesület titkára vetítővászon segítségével idézték meg.  A következő alkalmon Kulcsár Róbert magángyűjtő a forradalom és szabadságharc tárgyi értékeivel érkezik, május 7-én.

Az Ókistelekiszőlőben született Váci Mihály Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító emlékére 2024-ben országszerte, így városunkban is számtalan rendezvénnyel tisztelegnek, hiszen decemberben emlékezünk születésének századik évfordulójára. Az 1970. április 16-án, Hanoiban elhunyt Váci Mihály életére és munkásságára halálának 54. évfordulóján, kedden az Értékes Esték keretei között engedtek betekintést. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottsága 2015 szeptembere óta szervezi meg az előadássorozatot, melynek alkalmain egy-egy értéktárba került nemzeti értékünket mutatják be.

„2024 Váci Mihály Emlékév, születésének 100. évfordulóját ünnepeljük, ezért erre az időpontra, illetve a halálának időpontjához – hiszen 1970. április 16-án halt meg költőnk – erre a napra időzítettük, hogy a Váci Mihály irodalmi munkásságát mint nemzeti értékünket bemutassuk” – mondta Tomasovszki Anita, Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság.

Stick Gyula, a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alapító elnöke, és Illyés Péter egyesületi titkár részletesen mutatták be a költő munkásságát. Stick Gyula elmondása szerint különleges kapcsolatban állt a Váci családdal és az ottani környezettel, így rendkívül részletgazdagon mesélt a költő életéről és munkásságáról. 2024 Váci Emlékév, ennek tiszteletére a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület több programmal is készül, melynek célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a költő, műfordító munkásságának hagyatékát.

„Én 1961-től 1966-ig a Váci családnál nevelkedtem. Ez inspirált engem arra, hogy megalapítsam a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesületet, amihez nagyon sokan csatlakoztak a kezdeti időszakban, nyilván az idősebb korosztály, 160 fővel indult az egyesület”Stick Gyula elnök, Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület.

Az egyesület olvasóköröket és előadásokat is szervez még az emlékévben. Az Értékes Esték pedig tovább folytatódik, hiszen május 7-én Kulcsár Róbert magángyűjtő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ritka és értékes tárgyait fogja részletesen bemutatni az érdeklődőknek.