Már a kertvárosi iskola udvarát díszítő növényzetet szemlézte pénteken reggel az alpolgármesterrel a Városüzemeltető cég munkatársa. Nemsokára ugyanis ebbe az intézménybe is érkeznek azokból a díszcserjékből, díszfákból, melyeket a NYÍRVV által koordinált pályázat révén lehet beszerezni ingyen. A szemle pedig egyben lehetőséget jelentett a felmérésre is.

Keczkó János, a NYÍRVV közterület fenntartási iroda irodavezetője elmondta:

Az iskolaudvarok is fontosak számunkra, hogy még zöldebbek legyenek, s legyenek ott is fák, illetve egyúttal felmérjük ezen intézményekben a faállomány állapotát is és szükség szerint még időközben be fogunk tudni avatkozni annak érdekében, hogy az esetleges baleseteket megelőzzük, elkerüljük.

A fásítási projekt keretében a lakosság, illetve az intézmények képviselői igényelhettek díszfát, díszcserjét, amelyet a házuk, vagy intézményük előtti közterületre, utcafrontra ültethetnek el tavasszal, előbbire 160, utóbbira 12 pályázat érkezett.

További képekért kattintson a fotóra!

Az igényeket február végéig bírálja el a Társaság, figyelembe véve az adott területen lévő közműveket, illetve az utca zöldfelületét is, így határozzák meg a szakemberek, milyen növényfajokat kapnak az igénylők.

Azt gondolom, hogy polgármester úr ebben a témában, látva az embereknek az érdeklődését fején találta a szöget, mert nemcsak a közutakra való faültetés az érdekes, hanem a magánemberek házai, a társasházak elé való faültetés is. Reméljük, hogy ez sikeres lesz és akkor folytatjuk a projektet tovább.

A városvezetés és egyben a társaság célja a város zöldfelületeinek növelése a lakosokkal közösen. A növényeket a NYÍRVV Nonprofit Kft. biztosítja, az ültetés és a további gondozás az igénylő feladata. Az ültetéshez szaktanácsadást is biztosítanak, ami a kertvárosi iskolának is nagyszerű lehetőség volt az ingyenes zöldítésre az igazgatóhelyettes szerint.

Horváthné Reményi Lívia, a kertvárosi tagintézmény igazgatóhelyettese kiemelte:

Annyi feladatunk lesz, hogy ezeket a gyönyörű fákat, cserjéket mi gondozzuk folyamatosan, ezt pedig nagyon szívesen vállaljuk. Annál is inkább nagyszerű ez a program, mert szakemberek fognak segíteni abban, hogy miket is érdemes ültetni, hová és hogyan, és szerintem a gondozásában is fogunk bizonyára segítséget kapni.

A benyújtott pályázatokat érkezési sorrendben, a készlet erejéig bírálják el. A következő „Ültess egy fát a holnapért” pályázatra augusztusban lehet majd jelentkezni, de a fásítási program más elemekkel is folytatódik várhatóan a jövőben.