Folytatódik az örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza-vidéken

Folytatódik az örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza-vidéken

A Felső-Tisza-vidéknek, ennek a viharos múltú régiónak az épített öröksége kiemelt helyet foglal el a hazai művészettörténetben, kultúrtörténetben, de már igen korán felkeltette az örökségvédelem figyelmét is. Az elmúlt évtizedekben ezeknek a középkori eredetű, többségében református gyülekezetek használatában álló templomoknak kutatása és műemléki helyreállítása szisztematikusan haladt előre.

Az elkövetkező években is számos kiemelt jelentőségű örökséghelyszín helyreállítását végzik el, az előzetes régészeti, restaurátori kutatásai már lezajlottak.

A rendezvény első napján, február 15-én konferenciát tartunk (a helyszín: Szabolcsi Református Látogatóközpont, Szabolcs, Petőfi u. 18.), melynek célja a Felső-Tisza-vidéken található egyházi örökség művészettörténeti jelentőségének bemutatása, a kiemelt örökséghelyszíneket érintő örökségvédelmi és turisztikai fejlesztések, restaurátori és régészeti kutatási eredmények ismertetése.

Másnap buszos örökségtúrán vehetnek részt az érdeklődők, akik a Dél-Nyírség középkori templomait fedezhetik fel, illetve tájékoztatást kapnak a térségben tervezett helyreállításokról. Az útvonal: Ófehértói római katolikus templom; Máriapócsi római katolikus templom és görög katolikus székesegyház; Nyírbátori minorita és református templom; Báthory várkastély; Piricsei református templom; Nyírbélteki római katolikus templom; Nyírmihálydi református templom.

A konferencián és az örökségtúrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A kétnapos rendezvény részletes programjáról itt tájékozódhat: