Folytatódik az évad – Az új év bemutatóira készülnek a színházban

A december 16-ai zárás után a MŰvész Stúdióban folytatódik a színházi évad. A terv szerint új és felújított darab, gyerekelőadás, zenés és verses összeállítások fogadják a közönséget. Gazdasági számítások szerint február utolsó hetében újranyithat a színház, viszont júniusban még a kőszínházban játszanak a művészek, hogy bepótolják a kényszerű bezárás miatt elmaradt előadásokat. Műsorra kerül a Frankenstein és a Kapj el, ha tudsz!, de nézőket fogad a Színházi Olimpia is.

Szerdán a Kukucs, csütörtökön a Görbe tükrök, szombaton a Móricz Zsigmond Színház művészeinek pótszilvesztere várja a közönséget a MŰvész Stúdióban, miután az energiaválság miatt december 16-án bezárt a kőszínház. A Magyar Kultúra Napja előtt tiszteleg Pregitzer Fruzsina önálló estje, az Uram, nem látta Magyarországot? Január végén aztán ismét műsorra kerül az Új stílusgyakorlatok, majd egy zenés pódiumest Csernák Tiborral, Kovács Vecei Fannival és Gulyás Attilával.

„December utolsó és január első napjai is azzal telnek, hogy a gazdasági és a műszaki vezetéssel egyeztetünk, számolgatunk, mi az, ami egy olyan nyitási időpont, ahol a bevételeink meghaladják a kiadásainkat. Február második felét én reálisnak tartom. Február 20. és 25. között elképzelhető, hogy kinyitjuk a színházat. Természetesen ezt a város vezetésével is egyeztetnünk kell, de én most optimistább vagyok, mint voltam ’22 decemberében” – tájékoztatott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Ahogy az igazgató fogalmaz, gőzerővel készülnek az új évad tervei. Karcsúbb esztendőre számíthatunk, és talán zenés bemutató sem lesz. Izgalmas viszont a futó évad folytatása.

„Az első bemutató a nyitás után a Frankenstein lesz, ami a bérletes előadásaink között is szerepel. Ez kicsivel később, pár héttel később készül el, mint terveztük, de nem fogja megborítani az évadunkat. Terveink szerint bemutatjuk a Kapj el, ha tudsz-ot, ami az utolsó nagyszínpadi bemutató is. Nagy kérdés a kamarában a Futótűz, illetve a gyerekelőadásoknál a Lúdas Matyi. Ezek próbafolyamata pont ebben a január, februári időszakban ment volna. A kamarát a MŰvész Stúdióban meg lehetett volna csinálni, de akkor a Frankensteinnek nem lett volna helye próbálni. Döntenünk kellett a három előadás között. A nagyszínpadira esett a választás, így nem sérülnek a nagyszínpadi bemutatóink” – nyilatkozta Kirják Róbert.

A Színházi Olimpiához két darabbal is kapcsolódik a Móricz Zsigmond Színház. A szatmárnémeti társulat, és a Román Nemzeti Színház Bukarestből kínált egy-egy előadást a májusi programra.

Júniusban aztán nyitva lesz a kőszínház, hogy bepótolják a télen elmaradt esteket. Júliusban vendégelőadások kerülnek a Szabadtéri Színpadra, majd augusztusban saját sikerdarabokkal szerepelnek a nyíregyházi színészek. Műsoron lesz a Ma este megbukunk, a Spamalot és a Legénybúcsú. Eljutott a hazai színházakhoz a VIDOR versenyprogramjának felhívása, illetve az anyagi lehetőségek ismeretében készül majd a Kossuth téri nagykoncertek programja.