Január 9-én 16 órakor, a Forster-emlékérmes fotográfus, műemlékvédő vetítéssel egybekötött előadáson mutatkozik be a Móricz Zsigmond Könyvtár konferenciatermében. Ő a legújabbak között került a nyíregyházi települési értéktárba tavaly, 12 társával együtt.

Ahogy Tomasovszki Anita, a Települési Értéktár Bizottság elnöke fogalmazott:

Többek között bekerült a Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei tagcsoportjának munkássága, Benczi Gyula híres cigányprímás művészeti tevékenysége, Hammel József, Elek Emil, dr. Szabó Tünde olimpikon sportteljesítménye, munkássága.

Továbbá Rottaridesz István zászlós és Vágó József tiszthelyettes Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonahősök nyughelyei, a Jóba család munkássága és a Jóba nyomda produktumai, dr. Szilágyi Jenő birkózó, a Nyírvíz – palota épülete és a református templom, a Nyíregyházi Spartacus aranycsapata, vagy a nyíregyházi Női Röplabda Klub kiemelkedő sportteljesítménye is bővítette az értékek körét.

A 2013-ban megjelent törvény szerint alakult városunkban is a három tagú bizottság. Az ő közreműködésükkel szervezik az Értékes Esték bemutatóit 2014-től.

Minden évben a Települési Értéktár Bizottsága valamilyen pályázatot hirdet, az idén „ Itt élünk mi” - címmel rajzpályázatot hirdettünk. A Bizottságnak az a célja, hogy az Értéktárba került értékeket népszerűsítse, illetve a lakosság figyelmét felhívja, hogy nyitott szemmel járjunk, nézzük meg Nyíregyháza értékeit, és amit úgy gondolunk, javasoljuk az értéktár bizottságnak, hogy felvételre kerüljön.

– nyilatkozta az elnök.

Legyen az kulturális örökség, épített környezet, egészség, életmód sport, vagy bármilyen ipari teljesítmény.

A rajzpályázat egyéni alkotóknak szól, kiktől két idén vagy tavaly készült munkát várnak, hagyományos technikával. A rajzokat a Városnapon értékelik és kiállítják, illetve jutalmazzák a nyerteseket.

A nevezési űrlapot és a részletes kiírást a www.nyiregyhaza.hu/ertektar oldalról letölthetik, és február 28-ig lehet elektronikusan vagy postai úton jelentkezni.

A pályamunkák beérkezésének határideje 2019. március 29. Az ertektar@nyiregyhaza.hu
e-mail címen, illetve postán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Szabadság tér 2. szám alatt, az igazgatói irodájában várják a rajzokat.

 

Matyasovszki Edit