Folytatódik a virágosítás – A macska formájú ágyás mellett gumicukor illatú virág is lesz!

Látványos ütemben haladnak a kertészek a városban a növények kiültetésével. Az aktuális környezethez illő térformákat alakítanak ki a társaság dolgozói. 51.440 tő egynyári és canna virágot helyeznek el a parkokban és utak mentén.

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. Közterület-Fenntartási Irodavezetője elmondta:

A virágosítás nálunk csapatmunkát jelent. Közel 10 hónappal a virágosítás előtt összeülünk, és átbeszéljük az előző évekhez viszonyítottan, illetve a lakosság felől érkező visszajelzések alapján, hogy milyenek is legyenek az ágyásaink. Vannak bizonyos irányvonalak, amit mindig követünk. A Petőfi téren például a nemzeti vonulat. Az Országzászló téren a vértanúkra emlékezve vércsepp alakot formáz ágyás, erre rá a kiültetés, illetve a növény összeválogatás. A Hősök terén pedig hagyományosan a város színei jelennek meg a kiültetésekben.

A Jósavárosba cicaformájú ágyást terveztek

Az Eötvös Iskola elé pedig kis baglyokat. A Kálvin téren, a templom közelében keresztet. Sóstón, a székely kapunál színes ezervirág, úgynevezett mille fleure ágyás díszíti majd a teret. Az országban szinte egyedülállóan tudnak közel két - két és fél hónapig tartó virágpompát, elhúzódó virágzást biztosítani a kétnyári, illetve a hagymás növények esetében, ami persze az időjárás függvénye is. Emellett minden évben meglepetésekkel is jelentkeznek.

A formák és színek mellett, most megjelennek a szokatlan, extra illatok is a városban

Keczkó János elárulta:

Ebben az évben különleges fűféléket, illetve aromaágyást is telepítettünk. Ennek az a lényege, hogyha elsétál mellette a városlakó vagy a turista, akkor megcsapják az orrát a különböző finom illatok, a menta illata és ez különleges, nemcsak látványt, hanem már egy illatélményt is fog nyújtani.

A hagyományos virágillaton és a levendulán túl, ha édeskés lesz a levegő, akkor a gumicukor virág közelében járnak

Nőtt a pihenőhelyek száma is, hiszen az Október 23. téren négy asztalt állítottak fel padokkal és körülőkékkel.

Sajnos rácsodálkozhatunk a városban elhanyagolt parkokra is. A Benczúr, illetve a Bessenyei téren azért nőhetett magasra a gyomnövény, mert az már építési terület. A közeljövőben járda, illetve futópálya épül a sportos városlakók örömére.


Matyasovszki Edit