Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását

Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitva tartásának és a hatósági házi karantén szabályainak betartását.

A kormány által korábban bevezetett rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez és a fertőzések számának csökkentéséhez, ezért azok hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig fenntartják - mondta.

Ismertette: szerdán összesen hat repülőjárat érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amelyekkel sebészi orvosi maszkokat, speciális orvosi maszkokat, overálokat, továbbá maszkok gyártásához szükséges alapanyagot szállítanak Budapestre. Az operatív törzs utasítása alapján ezek az egyéni védőfelszerelések elsődlegesen a kórházakba, az egészségügyi dolgozókhoz kerülnek.

A rendőrségi feladatok közül a közterületi csoportosulások tagjainak figyelmeztetését emelte ki, mint mondta: azt tapasztalják, hogy a csoportosulók többsége a felszólítás hatására együttműködővé válik, de volt már olyan személy, akivel szemben intézkedniük kellett. A kijárási korlátozások bevezetése óta 1128 rendőri intézkedés történt, ebből 956 esetben figyelmeztetésben részesítették az embereket, 49-en helyszíni bírságot kaptak, 123 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

Hatósági házi karantént 9679 esetben rendeltek el, a korlátozásra vonatkozó szabályok betartását pedig 71 350 alkalommal ellenőrizték. Tapasztalataik szerint a hatósági házi karantén szabályait betartják az emberek, eddig 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Az üzletek nyitva tartásának korlátozásáról azt mondta: 39 üzlet tulajdonosát részesítették figyelmeztetésben, 25-tel szemben szabtak ki helyszíni bírságot és 61 szabálysértési feljelentést tettek.

A határforgalomról szólva elmondta: könnyítő intézkedéseket hoztak éjféltől: az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók. Ezzel is biztosítani kívánják, hogy az emberek el tudjanak jutni a munkahelyükre. A szlovák határszakaszról szólva elmondta: az eddig a személyforgalom számára megnyitott Vámosszabadi, Somoskőújfalu, Bánréve és Sátoraljaújhely határátkelőknél a teherforgalmat is engedik. A nemzetközi tranzitforgalomban azonban továbbra is Rajka, Parassapuszta, és Tornyosnémeti áll a rendelkezésére a tehergépjárművek vezetőinek. Kiss Róbert ugyanakkor rámutatott: az ingázás feltétele, hogy a munkavállaló az országba való belépése során fel tudja mutatni a munkáltatói igazolását, vagy a megművelt földterület tulajdonjogát, haszonélvezeti jogát igazolni tudja.

A teherforgalomban a belépő oldalon Tompánál és Ártándnál kell várakozásra számítani, a kilépő oldalon pedig Csanádpalotánál, de ott a kilépő személyforgalomban is - mondta.

Ismertette: a járvánnyal összefüggésben 112 büntetőeljárást indítottak, ebből 23-at csalás, 10-et járványügyi szabályszegés, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt. A büntetőeljárásokkal kapcsolatban eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy javasolja-e az operatív törzs a fővárosnak és a városoknak, hogy tegyék ingyenessé a parkolást a településükön ezzel is elősegítve, hogy ne a közösségi közlekedést használják az emberek, azt mondta: ez az önkormányzat hatásköre.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: a magukról gondoskodni nem tudó idősekről az önkormányzati törvény alapján az önkormányzatoknak törvényi kötelettesége  gondoskodnia.    Az egészségügyi intézmények védőeszközzel történő ellátásáról azt mondta: folyamatosan érkeznek a szállítmányok és amikor megérkeznek a termékek, az operatív törzs megoldja az ehhez kapcsolódó logisztikai feladatokat, majd a legrövidebb időn belül intézkednek arról, hogy ezek a szállítmányok a kórházakba el is jussanak. A kórházparancsnokok felügyelik a készletgazdálkodást, és jelzéseik alapján folyamatosan osztják ki a védőeszközöket az egészségügyi dolgozóknak.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu