Folyamatos az ellenőrzés Nyíregyházán – A közterületeken is tilos éjszaka tartózkodni
Fotó: Illusztráció

Folyamatosan ellenőrzik a maszkhasználatot Nyíregyházán és a város közterületeit este 11 után. A vendéglátóhelyek bezárása után ugyanis sokan a belváros frekventált részein, a parkban és játszótereken találkoznak. A rendőrség különböző szabálysértések miatt 71 esetben, míg a Közterület-felügyelet 101 esetben intézkedett az elmúlt hetekben.

Szeptember 22-től a Polgármesteri Hivatal kereskedelmi hatósága a rendőrséggel együttműködve folyamatosan végzi a hatályos maszkviselési szabályok betartását a városban működő vendéglátóüzletekben és nagyobb kereskedelmi központokban. Eddig már több mint 120 kereskedő- és vendéglátóhelyen jelentek meg a szakemberek. Az első héten még találtak problémákat, a legenyhébb szankció a figyelmeztetés, erre 22 esetben került sor keddig.

„Ezzel párhuzamosan komolyabb szankciókra is lehet számítani, ha az eset súlyossága ezt mutatja, ebben az esetben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki és ezzel egyidejűleg a kereskedelmi hatóság bezárathatja az adott üzletet vagy vendéglátóhelyet egy naptól egy évig terjedő időtartamra. Én azt gondolom, hogy ezek az intézkedések már nem fokozatosan használandóak, hanem gyakorlatilag együttesen is” – közölte dr. Kása Brigitta aljegyző, a nyíregyházi operatív munkacsoport vezetője.

Az ellenőrzések érintették a szórakozóhelyek 23 órakor történő bezárását is, ezzel összefüggésben keddig négy belvárosi hellyel kapcsolatban történtek intézkedések.

„Egy akció keretében a közterületeket is… nem megbélyegezve természetesen őket. A szórakozóhelyek korai bezárása után a hatóságok azt tapasztalták, hogy a vendégek egy része a közterületeken folytatja az esti „kikapcsolódást”. Emiatt a Közterület-felügyelet és a rendőrség a Kossuth tér, Szabadság tér, Búza tér, Árok utcai játszótér, Dob utcai játszótér, Holokauszt emlékmű, a lakótelepek játszóterei, kondiparkjai, a Bujtosi Városliget, Sóstógyógyfürdő, a Tiszavasvári úti Kalandpark körzetében több éjszakai ellenőrzést is végzett. A rendőrség különböző szabálysértések miatt 71 esetben, míg a Közterület-felügyelet 101 esetben kényszerült valamilyen intézkedés foganatosítására. Az intézkedések között figyelmeztetésre, helyszíni és közigazgatási bírság kiszabására is sor került különböző szabálysértések miatt.”

Újabb szabályok szerdától

December közepére elérhetik a kórházak a teljesítőképességük határait, hogy ezt elkerüljük, újabb szigorításokra van szükség – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be kedd este. Szerda éjféltől ismét rendkívüli jogrend lépett életbe és több rendelkezést is bevezettek. A rendezvényeken, sporteseményeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk viselése kötelező. Az operatív törzs javaslatára bezárnak a szórakozóhelyek, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lépett életbe. A miniszterelnök videójában az is elhangzott: sűríteni kell a tömegközlekedési járatokat, és újra bevezették az ingyenes parkolást.