Folyamatos a locsolás és újabb öntözőzsákokat is használ a NYÍRVV a növények érdekében

Nem szomjaznak a nyíregyházi fák és virágok, a városüzemeltetési társaság folyamatosan locsolja a növényeket. A napokban kihelyeztek 200 újabb öntözőzsákot is, így már összesen 230 fának biztosítják a nedves talajt. A súlyos aszályhelyzet miatt alvállalkozók is segítenek az öntözésben a mintegy négymillió négyzetméter zöldfelületen.

Két köbméter víz fér el ezekben a tartályokban, összesen négy ilyen járművel járja a várost a NYÍRVV annak érdekében, hogy ne szomjazzanak a fák és a virágok Nyíregyházán. A megyeszékhely közterületein rengeteg a bokor, a virág, tavasszal és nyáron gyönyörű látványt nyújt a belváros, a Bujtos és a Sóstó egyaránt.

Fontos az öntözés

Ezen a nyáron történelmi aszállyal néz szembe az egész ország, a helyzet pedig még súlyosabb itt, az Alföldön, ezért kiemelten fontos a városüzemeltetési társaság számára is, hogy locsolja a növényeket.

Sajnos az idei év régóta nem tapasztalt aszályt hozott, emiatt társaságunk négy géppel folyamatosan, a hajnali óráktól délutánig locsolja a leandereket, növénykazettákat és facsemetéket. Erre a munkára alvállalkozót is igénybe kellett vennünk, hiszen annyira nincs idén csapadék, de próbálunk minden fát megmenteni, amit elültetünk” – nyilatkozta Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

Öntözőzsákok városszerte

A fák megóvása érdekében egy újdonságot is bevezettek az idei évben, öntözőzsákokat használnak a város különböző részein. A már meglévő harminc darab mellé a napokban újabb 200 darab öntözőzsákot helyezett ki a NYÍRVV. Az idei csapadékszegény időszakban nagy segítség a zöldfelületek ápolásában ez a könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás. Az öntözőzsákok használatának helyszínei például Örökösföld, a Jósaváros, a Szegfű utca, a Bujtosi Városliget és Sóstó. Mivel ezek az eszközök áthelyezhetők, ezért Nyíregyháza számos további helyszínein is alkalmazzák.

Ezek az öntözőzsákok 75 literesek, egy héten egyszer kell feltölteni és csöpögtető módszerrel viszi le a talajba a csapadékot, illetve a nedvességet. Ezzel is segítve a fáknak, cserjéknek és növényeknek az élettartamát” – tette hozzá a közterület-kezelési igazgató.

Az öntözőzsák nemcsak abban segít, hogy folyamatosan vízzel látja el a fát, hanem erőssé és ellenállóvá is teszi a növényt. Vastagabb törzsű, idősebb fák esetén 2 darab faöntöző zsák összecipzározása is lehetséges, megduplázva a maximális fatörzsátmérőt és a vízmennyiséget. A zsákok további előnye, hogy olyan helyen is alkalmazható, ahol nem lehet megvalósítani másfajta öntözést.

Négymillió négyzetméter

A NYÍRVV csaknem négymillió négyzetméter zöldfelületért felel nap mint nap, ez a szám viszont folyamatosan nő, többek között a polgármesteri fásítási programnak köszönhetően is. Dicső Péter hozzátette, ebben az évben közel negyvenezer egynyári növényt ültettek el, a borbányai rekultivált területen hatezer erdészeti facsemetével, a város különböző pontjain pedig több száz fával és több ezer cserjével bővült a zöldterület.