Fokozottan vigyázzanak magukra a krónikus betegséggel küzdők

Különösen fontos a járványügyi ajánlások és szabályok betartása azoknak, akik nagyobb kockázatot viselnek az új koronavírussal történő fertőződés esetén. Óvni is fokozottan kell őket.

Bár a COVID-19 néven ismert új koronavírus az esetek 80 százalékában enyhe lefolyású fertőzést okoz, ám a 65 év felettieken kívül - életkoruktól függetlenül - nagyobb kockázatot hordoznak bizonyos krónikus betegséggel küzdők is. Különösen fontos, hogy óvják magukat a szív-érrendszeri-keringési, rosszindulatú daganatos, krónikus légúti megbetegedésben, valamilyen anyagcsere-betegségben (például diabéteszben), vagy máj- és vesebetegségben szenvedők. A koronavírussal való fertőződés esetén ugyanis a betegség lefolyása súlyosabbá válhat náluk, ami növeli annak kockázatát, hogy kórházi, adott esetben intenzív terápiás kezelésre szorulnak.  

Ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy a krónikus betegségben szenvedők fokozottan ügyeljenek a koronavírus-járvány időszakában előírt óvintézkedések, szabályok betartására. Különösen fontos, hogy az említett krónikus betegségben szenvedők, ne menjenek közösségbe, tartsanak legalább 1,5 méter szociális távolságot a többi embertől,  mossanak gyakran kezet, valamint tartsák be a kijárási korlátozás előírásait. A velük egy háztartásban élők pedig kiemelten figyeljenek a higiéniás ajánlások betartására,  krónikus beteg családtagjuk védelmére.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu / Emberi Erőforrások Minisztériuma