Fóka-móka a Nyíregyházi Állatparkban

Az őszi-téli szorgalmas gyakorlásnak köszönhetően újabb feladatokat tanultak a Nyíregyházi Állatpark kaliforniai oroszlánfókái. Az úszólábúak az évnek ebben az időszakában is naponta többször tréningeznek, s már készülnek az idei szezonra.

A Nyíregyházi Állatpark idősebb kaliforniai oroszlánfókái, Gino és Leon idén nyáron betöltik a 18. életévüket. A csapatban így ők a rangidősek, azonban az úszólábúaknál ez még nem számít idős kornak, hiszen ezek az állatok emberi gondozásban akár 30–35 évig is élhetnek. Ebben a korban már a teljes testméretüket elérik a fókák, testhosszuk meghaladja a két métert és télen akár 230–240 kg-ot is nyomnak. A park fiatalabb fókái a 9 éves Frans és a 7 éves Barni. Ők még méretre egyelőre kisebbek, mint a felnőttek, Frans jelenleg 165, Barni pedig mindössze 96 kilogramm. A Nyíregyházi Állatpark vendégei tavasztól őszig láthatják a fókabemutatót, azonban az állatok a téli időszakban is naponta többször tréningeznek és új feladatokkal készülnek a következő szezonra. Az idei esztendőben újdonság, hogy Barni megtanult szaltózni, illetve napjainkban aktuális új feladat még a szelektív hulladékgyűjtés, amikor a tréner egy üres műanyag flakont a vízbe dob, majd a fóka a partra hozza a palackot és beledobja a szemetesbe.

Türk Adrienn, a Nyíregyházi Állatpark fókatrénere elmondta:

„Van olyan új feladatunk is, amit gyakorlatilag nem mi tanítottunk, hanem az állat saját maga találta ki, mi csak a megfelelő időben megerősítettük ezt a viselkedését. Vannak olyan tréningek, amikor a fókáinkkal csak várunk, hogy valamit ajánljanak fel az állatok és ha nekünk tetsző dolgot csinálnak, akkor azt megerősítjük síppal, illetve hallal is. Fransnál ez a pillangóugrásnál is így történt, s lett belőle egy nagyon szép feladat.”

 

Az állatpark kaliforniai oroszlánfókáinak oktatása rendkívül játékos természetükre épül. Az úszólábúak a látványos gyakorlatok mellett az állatorvosi vizsgálatok elvégzését segítő feladatokat is elsajátítottak, így önként vesznek részt a különféle beavatkozásokon. Egy-egy feladat betanítása – típusától függően – két héttől egy évig is tarthat. Az állatgondozók pozitív megerősítés módszerével tréningezik a fókákat, haldarabokkal jutalmazzák őket egy jól sikerült gyakorlat után. Étlapjukon többek között a hering, a makréla és a tintahal is szerepel, táplálékuk összetétele és mennyisége is évszakonként változó.

 

Helmeczy Éva