Film készült a megye legkiemelkedőbb értékeiről
Fotó: Szarka Lajos

Elkészült és szombaton be is mutatták azt a kisfilmet, ami a megye 50 figyelemre és megőrzésre méltó természeti kincséről, építészeti örökségéről és egy-egy kiemelkedő személyiség szellemi munkásságáról készült. A film premierje az alkotók jelenlétében, a megyei értékek otthonában, a Sóstói Múzeumfaluban volt. A bemutatón részt vett az agrártárca vezetője is, aki köztudottan megyei kötődésű.

A középkori templomok sora, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely, vagy éppen Kabay János munkássága csak néhány azon kiemelkedő értékek közül, amelyek szerepelnek a megyei értéktárban. Szombaton egy olyan kisfilmet mutattak be, ami az összesen 150 megyei természeti kincs, építészeti örökség, szellemi munkásság közül 50-et villant fel.

A filmet a megyei értéktár otthonában, a múzeumfaluban található túristvándi csűrben mutatták be. A fotókat Csutkai Csaba készítette hozzá, a mozgóképeket Pongó Béla jegyzi, a szöveget pedig Balogh Géza újságíró vetette papírra. A film bemutatóján részt vett az agrárminiszter is. Nagy István hangsúlyozta, jelenleg 83 érték szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, a Magyar Értéktárban pedig 142 kiemelkedő nemzeti érték található. A miniszter azt is hozzáfűzte, a helyi értékek jelentősége az identitástudat megőrzése szempontjából is fontos.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: „A világban egy globalista trend van, a minden egyforma, a minden méretre szabott, a minden ugyanolyan. Kell, hogy tudják azt, hogy kik vagyunk, ezt szolgálja a Magyar Értéktár. És mivel egy értékpiramis alapján épül fel, a legalsó helyi szintről, lokális szintről érkező értékek végtelenül fontosak. Hála Istennek, ebből is van a legtöbb. Hogy a legkisebb településen élő ember is érezze azt, hogy ő mitől különleges. Attól, hogy neki olyan szokásai vannak, olyan viselete, tánca, ruhája, eszköze van, ami nincs máshol és erre büszkének kell lenni. Mert ha minden egyforma, akkor mitől leszünk magyarok a végén?

A megyei értékekről szóló film bemutatóján az is kiderült, hogy a Kárpát-medencei hungarikum mozgalom eredményeként 1200 települési, tájegységi és megyei értéktárban már 10 ezer értéket gyűjtöttek össze.

Kapcsolódó galéria

Értéktár filmbemutató a múzeumfaluban