Figyelmeztető előrejelzés - Felhőszakadásra is készülnünk kell vasárnap
Figyelmeztető előrejelzés - Felhőszakadásra is készülnünk kell vasárnap

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható az ország középső felén jobban összeálló felhőzettel. Naposabb időben inkább csak a Délnyugat-Dunántúlon és a keleti határvidéken lehet bízni.

Már délelőttől kezdődően többfelé kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani, utóbbiakat felhőszakadás kísérheti – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A déli szél országszerte megélénkül, sőt olykor meg is erősödik, de zivatarok körül viharos széllökések is várhatóak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Éjszaka a Dunántúlon jellemzően megszűnik a csapadék, és a felhőzet is csökken. A Dunától keletre azonban erősebben felhős marad az ég, és ott továbbra is számítani kell záporokra, zivatarokra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön az északnyugatira forduló szél megélénkül, illetve zivatarok körül is lehet átmeneti szélerősödés. Hajnalra 12 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétfőn a sok, főként gomolyfelhő mellett legalább néhány órás napsütés mindenhol várható, tartósabban vastag felhőzet az Alföldön és északnyugaton lehet. Többfelé, akár már reggel is kialakulhat zápor, zivatar, a Kisalföldön azonban jóval kisebb a csapadék esélye. Főként a Dunától keletre helyenként felhőszakadás is lehet. A kezdetben délies szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, az Észak-Dunántúlon pedig tartósan élénk lesz. Intenzív csapadékhullás idején erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között várható.