Festményátadás – A névadóra emlékeztek a Krúdy Gyula Gimnáziumban

Ünnepi megemlékezést tartottak a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban a névadó születése alkalmából. Az intézmény diákjai az író Szindbád novelláiból játszottak el egy-egy részletet. Az ünnepi alkalmon Kerekes Elek Krúdyt ábrázoló festményét is átadták az iskola számára.

 

Októberben országszerte megemlékezéseket és ünnepségeket tartanak Krúdy Gyula születésnapjára emlékezve. A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban már hagyomány, hogy ünnepi műsorral készülnek a névadó tiszteletére, hiszen az intézmény kiemelt figyelmet fordít az író emlékezetének megőrzésére.

– Az iskola szellemisége azért kapcsolódik nagyon erősen Krúdyhoz, mert a diákközösség számára olyan példaképet mutathatunk, akinek sokszínű, változatos élete, kalandossága bőven megelőzte korát. Ugyanazokat a fajta attitűdöket birtokolta Krúdy, a hatalmas munkabírásával, kitartásával, azzal, hogy egy Jókaihoz mérhető életművet hagyott maga után, ami példaként szolgálhat a diákok számára, hogy igenis az eredményes, sikeres munkához a küzdelmet vállalni kell – emelte ki Chriszt Gyula, a Krúdy Gyula Gimnázium igazgatója.

Chriszt Gyula, az iskola igazgatója azt is elmondta, a diákok minden évben izgatottan várják a Krúdy-napot, maximálisan nyitottak. A saját egyéniségüket idézik meg azon szövegek által, amelyek hozzájuk közel állnak. Az idei ünnepélyes megemlékezés megkoronázásaként szülői felajánlásból Kerekes Elek nyíregyházi művész Krúdy Gyulát ábrázoló festményét vehette át az intézmény.

– Kerekes Elek ezt a festményt már egy korábbi sorozat részeként megalkotta. Elég sokat találkozom vele, járok a műterembe, ez a kép pedig ott hevert. Úgy gondolom, ennek nem ott volt a helye, de Elek azt mondta, már el van adva, egy szegedi kollégám vette meg, akit ezután felhívtam, hogy mi lenne, ha lemondana róla és hozzánk kerülne. Az iskolába szerettük volna ezt elhelyezni, mert szerintem itt van a legméltóbb hely ennek a képnek – emelte ki az adományozó, dr. Pelle György.

Krúdy az örök vagány – így jellemzi a festőművész és az adományozó az író alakját Kerekes Elek festményén. Reményeik szerint a nyíregyházi gimnázium diákjai számára inspirációt ad majd az alkotás.