Fertőtlenítés – Az őszi szünetben a Magyar Honvédség katonái segédkeznek az iskolákban
Fotó: Trifonov Éva

Az őszi szünetben 58 hazai iskola COVID-fertőtlenítésében vesznek részt a Magyar Honvédség katonái. A nyíregyházi iskolákban az 5. Bocskai István Lövészdandár végzi a teljes fertőtlenítést. Szerda reggel a Krúdy Gyula Gimnáziumban jártak a katonák.

A tankerületek adatai alapján a kormányhivatalokban egyeztettek azokkal az iskolákkal, ahol nagyszámú beteg diák vagy tanár volt. A COVID-járvány miatt karanténban, online módon folyt az oktatás. Általában ezeknek az iskoláknak ajánlották fel az őszi szünet idejében a katonák segítségét. A haderő alakulatai az idősotthonok tavaszi fertőtlenítése kapcsán elég tapasztalatot szereztek.

„A MH alapfeladatai közé tartozik Magyarország és a magyar emberek biztonságának szavatolása. Itt is egy ilyen példát láthatunk, hiszen a koronavírus-járvány okozta fertőzések miatt a Magyar Honvédség az EMMI felkérésére 58 közintézményben fog végrehajtani fertőtlenítési feladatot. Itt, Nyíregyházán a Krúdy gimnáziumba ennek megfelelően a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 15 fős fertőtlenítő állománya fog ideérkezni és hajtja végre a közel 5200 négyzetméternek a fertőtlenítését” – tájékoztatott Polyák András ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.

A MOL Hygi Flow Rapid nevű felületfertőtlenítő folyadékával dolgoztak, melyet kézi permetezővel szórtak szét az épületben. A Magyar Honvédség által rendszeresített 93 mintájú vegyivédelmi felszerelést használták. Ezután már nem volt átjárás az iskolában, a fotósok és operatőrök is a hátsó kapun távoztak, bár a hozzáértők szerint az alkoholbázisú vírusölő szer rövid idő alatt elillan.

„Általában azok az iskolák, ahol előfordultak koronavírusos megbetegedések, azok kérték fel a Magyar Honvédséget, hogy hajtsák végre a fertőtlenítést annak érdekében, hogy mind a tanárok, mind a diákok, mind az ott dolgozók az őszi szünet vége után egy még biztonságosabb környezetben tudják folytatni munkájukat, tanulmányaikat” – folytatta az ezredes.

Ennek a fertőtlenítésnek mindaddig van hatása, amíg az első COVID-vírus megjelenik az épületben, utána ismételt fertőtlenítés szükséges. Információink szerint Nyíregyházán a Kodály Zoltán Általános Iskola, a Vasvári Pál Gimnázium és az Eötvös Gyakorló Iskola vezetése is segítséget kért a honvédségtől.

Kapcsolódó galéria

Fertőtlenítés a Krúdy Gimnáziumban