Az élet édes tarkasága – Rippl-Rónai a Jósa András Múzeumban
Fotó: Trifonov Éva

Egy hete érkeztek a Jósa András Múzeumba a magyar festészet első modern művésze, Rippl-Rónai József képei. 160 alkotás, három teremben, négymilliárdos biztosítási értéken várják a látogatókat 2021. március végéig.

Egy korabeli művészettörténész illette Rippl-Rónai képeit a nyíregyházi kiállításnak címet adó gondolattal: Az élet édes tarkasága. Szemelgethetett a múzeum a teljes életműből, hiszen a festő valamennyi korszakának láthatják itt a képeit. 160 alkotást. Teljesen egyedi összeállításban. Természetesen a lehetőségekhez mérten válogattak a Szépművészeti és az Ernst Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum anyagából, és más vidéki közgyűjteményekből, aztán magánemberektől, illetve az Antal-Lusztig gyűjteményből. A három terem közül a legkisebb a fekete, az Andrássy-enteriőr és a tájfestő korszak képeivel.

„Itt a kisebb alkotások találhatók, olyan értelemben, hogy magángyűjtőktől valók. A nagyobb teremben – ami tulajdonképpen a kukoricás korszakát és a portréfestészeti korszakát jelenti –, ott vannak inkább a nagy ütős festmények. De itt is vannak főművei, hiszen a fekete korszak a párizsi időszakot jelenti, és már itt újítónak számított Rippl-Rónai, és innen kapta a nevét, hogy a magyar navi” – fogalmazott a Jósa András Múzeum igazgatója.

A magyar festészet első modern mestere, Rippl-Rónai következő korszakai az enteriőr, a kukoricás és a pasztell arckép alkotásai egy újabb körben. Az emeleti kiállítótermeken túl a Jósa András Múzeum földszintjén nemrégen avatott illusztris kiállítóteremben az Antal-Lusztig gyűjtemény képei kaptak helyet. Desszertként Medgyessy-szobrokkal tette teljessé az élményt a műgyűjtő. Dr. Antal Péter különben tárlatvezetést is vállalt az 5 hónapon át látogatható kiállításban. A regisztrációhoz és szigorú biztonsági szabályokhoz kötött program emlékeztető ajándékot és művészeti katalógust is kínál a látogatóknak. A tájékoztató vendége, Nyíregyháza polgármestere nem kis büszkeséggel utalt a november 4-én nyíló kiállítás előzményeire, a Seuso- és Munkácsy-tárlatra, illetve Szinyei Merse Pál kiállítására. 

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta: „Kialakult ez a nagyon jó rendszer, hogy regisztrálni kell, tárlatvezetés van, kiadványok készülnek, tehát egy kicsit a festők életével is lehet ismerkedni, könyveket vásárolni. Ez a gyakorlat most egyébként ennek a kiállításnak a megszervezésében, lebonyolításában is sokat segít. A járványügyi intézkedéseket még szigorúbban be kell tartani, tehát korlátozott létszám lehet regisztrációval, tárlatvezetéssel. Két tárlatvezetés között szünet, levegőztetés, fertőtlenítés. Én azt remélem, hogy ez meghozza az eredményét, nagyon sokan jönnek el és nézik meg a kiállítást.”

A március végéig Nyíregyházán látható kiállításra regisztrációs oldalt nyitottak a múzeum honlapján, és a legnagyobb egészségügyi biztonságot ígérik a Jósa András Múzeum vendégeinek. A négymilliárd forintra biztosított gyűjtemény méltó alkotójához, kinek szülővárosában, Kaposváron 2021-et, születésének 150. évfordulóját emlékévvé nyilvánították.

Kapcsolódó galéria

Hamarosan Rippl-Rónai kiállítás nyílik a Jósa András Múzeumban