Egy hónapon belül ítéletet hozott a bíróság a rablás miatt letartóztatott férfi ügyében
Fotó: Illusztráció

A Mátészalkai Járásbíróság 2020. október 30-án a rablás és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt Z.F. vádlottat gyorsított eljárásban 3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.  

Az ítéleti tényállás szerint a 17 éves vádlott 2020. október 6-án délelőtt átmászta egy 83 éves idős férfi Szabolcs megyei családi házának kerítését, és az udvaron elbújva figyelte őt. Mikor az idős férfi észrevette a vádlottat, rákiabált és kérdőre vonta. Ekkor a fiatalkorú vádlott odament hozzá és pénzt követelt tőle. Mivel a sértett nem adott neki pénzt, a vádlott elkapta az idős férfi nyakát, a földre rántotta és elkezdte húzni a hátsó kert felé. A sértett eközben segítségért kiabált, ezért a vádlott levette magáról a pulóverét és azzal befogta a száját. Közben azzal fenyegette, hogy ha nem ad neki pénzt, megöli. A vádlott behúzta a sértettet egy melléképületbe, ahol átkutatta zsebeit, elvette mobiltelefonját és a kulcscsomóját, majd kirohant a fészerből, és kívülről belakatolta az ajtót. Miután az idős férfi egy másik ajtón kimenekült a fészerből, szomszédjától kért segítséget.
A vádlott még aznap eladta a sértett telefonját ismerősének 3.000 forintért.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, azt megbánta, azonban súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott korábban hasonló jellegű bűncselekmény – lopás – miatt volt már büntetve. A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. október 9-én rendelte el a férfi letartóztatását, amit javítóintézetben hajtottak végre. 

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője tudomásul vette, így az a mai napon jogerőre emelkedett. 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék