Fenntartható iskolakezdés – 40 adományozó 200 ajándékát adták át a rászoruló gyerekeknek
Fotó: Szarka Lajos

40 adományozó 200 ajándékát adta át a a Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonában az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az iskolai eszközök a hulladékudvarokba hirdetett gyűjtőakció során jutottak a gyerekekhez.

Manapság divat gazdálkodni az energiával, a vízzel, a szeméttel, és persze a tanszerekkel is. Hogy kerül a csizma az asztalra? Gyűjtőakciót hirdetett a Környezetgazdálkodási Társaság, hiszen a Kft. dolgozói is tudják, mennyire sok pénzbe kerül a családokban az iskolakezdés. A hulladékudvarokban várták a még használható, tiszta, jó állapotú iskolai eszközöket, tanszereket.

Dr. Nagy Erzsébet, a Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény igazgatója kiemelte:

Közel 50 gyermek fog részesülni ebben a kezdeményezésben létrejött adományozásban. A családok az iskolakezdésre elég jól felkészültek már. Most kiegészíteni tudják a felszereléseiket, de az intézményünk profilja, hogy folyamatosan költöznek családok, kisgyermekek az intézménybe, és év közben, amikor érkeznek új gyermekek, nekik a szükséges iskolafelszerelést ebből tudjuk biztosítani.

Iskolatáska, tolltartó, tornazsák, körző, vonalzó, dossziék kerültek a hirdetés nyomán a tárolókba. Nincs ellentmondás a cég profilja és e karitatív tevékenység között – fogalmazott a Kft. ügyvezetője.

Petró Árpád, az  Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft ügyvezetője elmondta:

A hulladék hierarchiában az újrahasználatnak a fogalma az egy valós tevékenység, és ebben az akcióban valóban az újrahasználatnak a tevékenysége nyilvánul meg azzal, hogy a már megunt, valaki számára megunt eszköz nem válik hulladékká, hanem újra gazdára talál, és ugyanabban a funkcióban, abban a körben, újrahasználható lesz.

A város oktatásüggyel megbízott alpolgármestere közvetve és közvetlenül is ismerője a tanévkezdéssel járó feladatoknak és kiadásoknak. Tudja, hogy a hivatalos források mellett informális kapcsolatokra és segítségre is szüksége van a nehéz körülmnények között élő családoknak.

Jászai Menyhért alpolgármester azt is hozzátette:

Tudjuk azt, hogy a Családok Átmeneti Otthonában a legeslegrászorultabb családok vannak, de az ő gyerekeik is szeretnének nagyon szép hátizsákot, iskolatáskát, tolltartót és nagyon jó felszereléseket, amiket az adományozók jóvoltából megkapnak. De nem csak az itt élő gyerekek, hanem akik jelezték a Kft.-nek, hogy igényelnének tanszereket, ők is megkapták. Nekem is van ilyen személyes tapasztalatom és sikerélményem, amikor segítettem közvetíteni egy rászoruló családnak. Azt gondolom, hogy olyan példaértékű kezdeményezésről van szó,  amit nyugodtan követhetnek a nyíregyházi vállalkozások és cégek, nagy „big respect” az ÉAK Kft.-nek, úgyhogy örülünk ennek a programnak.

Kézműves ajándékokkal kedveskedtek a megható ünnepi percek közben az otthonban lakó gyerekek. Jászai Menyhért a felvétel utáni időre mesét is ígért nekik. A Környezetgazdálkodási Kft. pedig továbbra is gyűjti a Korányi Frigyes, illetve a Kerék utcán működő Hulladékudvarban a még használható iskolaszereket.    

Kapcsolódó galéria

Tanszer adomány a Családok Átmeneti Otthonában