Anyagi támogatások és eszköz-segély a tanévkezdés előtt Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

Az új tanév indulás előtti napokban mosnak, vasalnak, vásárolnak és könyvet–füzetet csomagolnak a diákok, vagy a kisebbeknek a szüleik. Mi a szerkesztőségben összegezzük az iskolakezdéssel kapcsolatos támogatásokat és forrásokat.

Ahogy a keddi megyei tanévnyitó szakmai konferencián elhangzott, 1 millió 200 ezer diák kezdi szeptember 2-án az új tanévet. Nyíregyházi adatokkal nem szolgálhatunk, hiszen a következő napokban egy online felületre töltik fel az iskolák az aktuális létszámot, ekkorra ígért pontos információt a Tankerület. Az előkészületek között hírt adtunk arról, hogy elsőtől 9. osztályig 13 millió ingyenes tankönyvet szállítanak ki az iskolákba. A már hat esztendeje hagyományos nyíregyházi tanszercsomagokat és egyéb kedvezményeket összegezte az oktatással foglalkozó alpolgármester.   

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta:

Egytől negyedik évfolyamig egy nagyon tartalmas tanszercsomagot kézbesítünk, illetve a szállító vállalat 28-án és 29-én. Az iskolákat előtte már értesítjük, hogy ez mit tartalmaz, és kértük, hogy a honlapjukon tegyék közzé, hogy a szülők tájékozódhassanak. Az első osztályosoknál ez 24 tételt jelent, tehát körző, zsírkréta, füzetek. Egy rendkívül tartalmas csomagról van szó. 

Nemcsak eszköz-segély, de anyagi források is a családok rendelkezésére állnak. Amennyiben a Posta augusztus 31-ig nem viszi a lakcímre a megítélt összeget, azt szeptember 4-ig a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Centrumában kell jelezni.

A rendszeres gyermekkedvezményben részesülő gyerekek - ez 1640 fő Nyíregyházán -, minimum 6000 forint készpénzt kapnak. Ezt a posta fogja kézbesíteni, mely segíti az iskolakezdés költségeit. Ehhez a körhöz kapcsolódik az, hogy 50 %-os bérlettámogatást is kérhetnek. Van keretünk, buzdítok mindenkit! Ezzel is szeretnénk elősegíteni a mobilitást, hogy a gyerekek iskolaválasztása ne egy bérleten múljon.

Amennyiben ehhez halmozottan hátrányos helyzet társul, akkor 80 %-os a bérlettámogatás.

Mindezt kiegészíti az állam által finanszírozott és biztosított, most már 1-9. évfolyamon az ingyenes tankönyv, mely 2020-ra egészen 12. évfolyamig meg fog valósulni.

- fogalmazott az alpolgármester.

A felsőoktatásban tanuló nyíregyházi fiatalokat a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatja, illetve élhetnek a Bursa Hungarica Ösztöndíj támogatásával is. Előbbi évi egy alkalommal nyújt vissza nem térítendő támogatást 25 és 60 ezer forint közötti összeggel. Pályázni kell a kuratórium felhívására éppúgy, mint az állami és önkormányzati forrásból merghirdetett Bursa Hungarica ösztöndíjra, melyre 7 milliós keretösszeget szán a nyíregyházi önkormányzat.

További részletek az önkormányzati támogatásokról itt!