Felkészült a járványügyi bevetési egység - Vezetője a helyettes országos tiszti főorvos

Felkészült a járványügyi bevetési egység - Vezetője a helyettes országos tiszti főorvos
Felkészült a járványügyi bevetési egység - Vezetője a helyettes országos tiszti főorvos

A speciális csoport feladata többek között a koronavírus-fertőzés hazai megfékezése, és a járvány továbbterjedésének megakadályozása a kialakult gócpontokról. Az egység vezetője a helyettes országos tiszti főorvos – hangzott el az M1 Híradójában.

Bemutatkozott pénteken a járványügyi bevetési egység a fővárosban. A speciális csoport feladata többek között a koronavírus-fertőzés hazai megfékezése, a járvány továbbterjedésének megakadályozása a kialakult gócpontokról.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos vezeti a bevetési egységet. Mindenre felkészültek, a legrosszabb járványügyi forgatókönyvre is van kidolgozott tervük.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta:

a különleges egység a gócpontoknál végez összehangolt elkülönítést szükség esetén.

A különleges csoport a veszélyhelyzet megszüntetésekor, június közepén állt munkába. Bevetésére még nem volt szükség, mivel nagyobb gócpont továbbra sem alakult ki az országban.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy vannak egyértelmű szabályok, amelyeket jó betartani, de nem lehet az élet minden apró rezdülését szabályokkal körülárkolni, nem lehet minden magyar állampolgár mellé egy rendőrt odaállítani. Hozzátette:

egy ország védekezésének minőségét alapvetően nem a kormány tevékenysége, hanem az ország intelligenciaszintje határozza meg.

Kiemelte: a pápai és mezőkövesdi tömeges fertőzések is úgy történtek, hogy köhögő és lázas emberek olyan helyre mentek, ahol sokan voltak.

A kormányfő azt mondta: az emberiség remélhetőleg rendezettebben fordul rá a második hullámra. Ami pedig a vakcinát illeti, azt versenyben fejlesztik, azaz több ország, gyógyszergyár dolgozik egyszerre, de az első megjelenéséig még hónapok telhetnek el. Úgy fogalmazott: senki nem tud biztosat, amit lehet tenni, hogy az ember leadja a megrendeléseit.

Orbán Viktor azt mondta: a szerdai kormányülésen kénytelenek voltak áttenni Spanyolországot a sárga jelzésű kategóriába, mert tájékoztatni kellett a magyarokat az ottani súlyosbodó vírushelyzetről. A miniszterelnök ismét

arra kérte az embereket, hogy jól gondolják át, hova utaznak.

A miniszterelnök példaként említette, hogy a kormány jó példát mutatott, amikor lemondta az augusztus 20-i tűzijátékot, amelynek megtartására jogilag ugyan lett volna lehetőség, de az mégis vállalhatatlan kockázatot jelentett volna.

hirado.hu