Felkészülnek a vidéki kórházak is, lélegeztetőgép kezelés oktatás is indult

Újabb fertőtlenítőszer-szállítmányok és egyéni védőeszközök érkeztek vidéki városokba, Szegeden lélegeztetőgépek kezeléséről indítottak oktatást egészségügyi dolgozóknak.

A Debreceni Egyetem (DE) Kenézy Gyula kórházánál két katonai sátrat állítottak fel a betegek és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében. Az egyik sátorban előszűrik az érkezőket, a másikban pedig elkülönítve várakozhatnak az ellátáson átesett hazaindulók. A sátrakban szerdán kezdődik el a munka. Az egyetem a közleményében felhívta a figyelmet: továbbra is érvényes, hogy a Kenézy Gyula egyetemi kórház sürgősségi osztályára csak azok a betegek menjenek, akiknek lázzal, köhögéssel párosuló légúti panaszai vannak. A beérkező betegek előzetes vizsgálaton esnek át.   A felső légúti tüneteket mutató betegeket kizárólag a járványellenes küzdelemre kijelölt légúti sürgősségi ellátó helyen, a Kenézy kórházban fogadják - jelezte az egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak és szakdolgozóinak - a koronavírus-járvány terjedésére való felkészülés érdekében - lélegeztetőgépek kezeléséről indítottak oktatást.

Az e-learning képzése keretében a lélegeztetőgépek kezelését, az alapvető lélegeztetési beállításokat, riasztáskezeléseket, zavarelhárítási lépéseket, valamint légútbiztosítási és lélegeztetési ápolási ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők előzetes képzettségüknek megfelelően.
A tatabányai Szent Borbála Kórház főbejáratát lezárták, az intézményben két teljesen külön útvonalrendszert alakítottak ki. A kórházba érkezőket a gazdasági bejáratnál fogadják, ahol megmérik testhőmérsékletüket.

Vírusfertőzés gyanúja esetén a kórház területén felállított katonai sátorban további vizsgálatokat végeznek - mondta az intézmény sajtóreferense. Balogh Márta közlése szerint a kórház C épületében rendezték be a vírusfertőzöttek ápolására szolgáló részleget.

 

Forrás: MTI