Fejleszti a város a csapadékvíz-elvezető hálózatát

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor 2010 év végén Kistelekiszőlő lakói a folyamatos esőzések kapcsán feltörő talajvíz miatt csak gumicsizmában közelíthették meg otthonaikat. A városra lezúduló csapadékmennyiség és az azt követő belvíz nem csak 2010-ben okozott milliós nagyságrendű károkat és súlyos közlekedési akadályokat. Azóta több ízben vonultak ki a katasztrófavédelem munkatársai, hogy átmenetileg orvosolják a problémát. Hogy a csapadék a jövőben ne okozzon hasonló gondot, a város a közlekedésfejlesztés mellett a csapadékvíz elvezetésére is fokozottan figyel, ezt a területet is folyamatosan fejlesztik.

 

Korábbi fejlesztések

 

– Ennek részeként adtak át komoly létesítményeket új csatornákkal még 2014-ben, s ezt folytatva Borbányán és a Malomkertben valósulhat meg a csapadékvíz-elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

Tüzér utca, Malomkert

 

A beruházás összesen négy fejlesztési pontot tartalmaz. A 100 millió forint érték alatti projektelemek kivitelezése még augusztusban elkezdődhet. Elsőként a Tüzér utca területén, a Keleti körútnál a meglévő zárt csapadékcsatorna-rendszer kapacitásának növelése érdekében a beton csőcsatornákat megszüntetik és nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornákat építenek. A Malomkert II. üteme szintén a hamarosan induló fejlesztés része, amelynek keretében a Szántó Kovács János utcai parkoló területén, a meglévő csapadékátemelő mellett 4 darab, összesen 329 köbméter térfogatú záportározót alakítanak ki.

 

Borbánya is

 

– A másik két, nagyobb beavatkozás picit később indul. Azok a Lujza, Alma és Vércse utcákon, valamint a Tünde utcán bővítik a zárt csapadékcsatornák kapacitását – nyilatkozta a polgármester. A fejlesztés várhatóan ősz végére fejeződhet be, a munkálatok idejére a város vezetése a lakosság türelmét és megértését kéri.

Piszár Tünde