Februárban jön az adó-visszatérítés – Van, akinek nyilatkozni kell a jogosultságáról

Február 15-ig minden érintett család visszakaphatja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját. Ehhez 2021. december 31-ig kell kitölteniük egy nyilatkozatot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal erről országszerte 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást a napokban, de összesen közel kétmillióan érintettek a témában.

Idén ősszel döntött a kormány, hogy jövőre visszafizetik a gyermeket nevelők számára a befizetett adójukat. Ez annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság növekedése elérte az 5,5 százalékot. Így minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó. Ekho, illetve katások esetében pedig a 2021-es tételes adó negyede. Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a hatóság arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik. A jogosultság nem a gyermek életkorától függ, hanem attól, hogy jár-e utána családi kedvezmény, a visszatérítés összegét nem befolyásolja a gyermekek száma.

Minden gyermekét nevelő családi adókedvezményre jogosult szülőnek jár az SZJA-visszatérítés. Azoknak, akiknek minden adatát ismeri a NAV, nekik automatikusan fogja teljesíteni az utalást jövő év február 15-ig. Azoknak, akiknek nem áll minden adat a rendelkezésre, nyilatkozatot kell kitölteni. Ezt legegyszerűbben online tudják megtenni a VISSZADO nyomtatványon. Ezt a NAV honlapján lehet elérni és ügyfélkapus azonosítást követően látjuk meg ezt az űrlapot” – nyilatkozta Simon-Fodor Henriett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Online, postai úton vagy személyesen

Az adatokat minden esetben érdemes leellenőrizni, ha megváltozott volna a lakcím, vagy esetleg másik bankszámlaszámra kéri majd az utalást. Ha végeznek az adatok megadásával és ellenőrzésével, akkor itt egyszerűen be is küldhetik a NAV felé a nyilatkozatot. Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, de online szeretné elküldeni az adatait, ő megteheti az általános nyomtatványkitöltő alkalmazáson keresztül. A nyomtatványt postai úton lehet még eljuttatni a hatósághoz vagy személyesen, az ügyfélszolgálaton keresztül.

Szükséges adatok

Azokat az adatokat kell megadni, amelyek az utaláshoz szükségesek, ez vagy egy bankszámlaszám vagy egy postai cím, illetve meg kell adnunk a gyermekünknek vagy a gyermekeinknek az adatait, ha várandósak vagyunk, akkor a várandósság tényéről kell nyilatkozni, illetve ha van házastársunk, akkor neki az adatait kell megadni ezen az űrlapon” – tette hozzá a sajtóreferens.

Azok a kismamák kaphatják vissza a befizetett adót, akik 2021 végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját.

Fontos tudnivalók

A visszafizetés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, vagyis 15 százaléka. Azok eshetnek ki a kedvezményezetti körből, akik év közben már családi kedvezmény formájában visszaigényelték a személyi jövedelemadójukat. A nyilatkozatokat december 31-ig várja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ezután már csak a jövő év májusi adóbevallási időszakban lesz lehetőség érvényesíteni a kedvezményt. Országszerte mintegy 1,9 millió szülőt érint az adó-visszatérítés, közülük a napokban 180 ezren kapnak tájékoztatást a NAV-tól.