Fazekas szakkör – újabb különleges program a turistáknak

Belföldről, Olaszországból és Lettországból érkezett turisták is részt vettek a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett kerámia szakkörön, mely a „Visegrádi Alap - helyi termékek a turizmusban” című pályázat keretein belül valósult meg. A fazekas szakkört előtt szappankészítő workshopot tartottak. A következőt augusztus 11-én, pénteken rendezik, ahol a jelentkezők a sajtkészítés világába nyerhetnek betekintést. Az elkészült saját, egyedi termékeiket a résztvevők haza is vihetik.

Újabb programsorozattal készült idén nyáron a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. a városunkba érkező turistáknak. Az egyes workshopokon a résztvevőknek bemutatják a helyi kézzel készített termékeket, majd aktívan be is kapcsolódhatnak az elkészítés folyamatába.

„Az eddigiekben a feladatunk az volt, hogy olyan helyi értékeket mutassunk be, melyek miatt érdemes Nyíregyházára látogatni. Ezek a nagy attrakciók voltak, mint az Állatpark, a fürdők, a Múzeumfalu, a múzeumok, egyházi szakrális emlékek. Egy régi álmunk vált valóra ezzel a programsorozattal, ugyanis most a helyi termelőket közel hozzuk, sőt össze is kapcsoljuk a turistákkal” – nyilatkozta Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Többdéle mesterség

A TDM iroda idei nyári első programja a szappankészítés volt, augusztus közepén pedig a Marsalkó tanyára látogatnak el, ahol a jelentkezők a sajtkészítés világába nyerhetnek betekintést. Pénteken Szolanics Elvira népi iparművész műhelyébe érkeztek, ahol a fazekas mesterséggel ismerkedhettek meg.

„Mivel sokan most fognak először agyagot kezükbe, ezért nagyon egyszerűen hurkatechnikával készítenek tálat, amit majd hazavihetnek. Miután ez elkészül, és bátrabbak a korongozást is kipróbálhatják.” – mondta el a népi iparművész.

A turisták 3 órát töltöttek a műhelyben – Szolanics Elvira szerint ez azért fontos, mert így könnyebben át tudják adni magukat a munkafolyamatnak.

„Azt hiszem elég a gyerekekre és a felnőttekre nézni. Mindent elfelejtenek, nincs telefon, se más, csak az agyag. Festhetnek, kreatívkodhatnak. Bármely korosztály szívesen kipróbálja, eddig ezt tapasztaltuk.” – tette hozzá Szolanics Elvira.

Külföldről és belföldről is érkeztek

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint egyre több a szabadidős, kulturális, vagy sportolási lehetőség Nyíregyházán. Ennek köszönhetően sokan választják a vármegyeszékhelyt úticélul.

„Nyíregyházára alapvetően belföldről érkeznek a turisták. Ezen kívül szép számban vannak a környező országokból – Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Lengyelországból érkező vendégek. Ma is sok külföldi, Lettországból, vagy Olaszországból érkezett turisták is itt vannak velünk.” – mondta Furkóné Szabó Marianna

JELENTKEZÉS

A Visegrádi Alap helyi termékek a turizmusban című pályázatának köszönhetően a programok első körben ingyenesek. Jelentkezni a TDM irodában a Kossuth téren, a postával szemben, telefonon a 06-42/310-735-ös számon, vagy e-mailen a tdm@nyiregyhaza.info.hu címen keresztül tudnak az érdeklődők.

 

Kapcsolódó galéria

Kerámia készítő workshop Nyírszőlősön