Faültetés az Electrolux sétányon és a kórház környékén

2014. októberében az Electrolux nyíregyházi gyáregységének 10. jubileumi évfordulóján az Electrolux Lehel Kft., Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyíregyházi Ipari Park Kft. együttműködése nyomán jött létre az ELECTROLUX SÉTÁNY a Garibaldi utca - Korányi Frigyes utca kereszteződésénél, a Jósavárosi Piac melletti zöld területen. 2014-ben a térburkolás és az útszegély rekonstrukció mellett számos fát, cserjét, évelő növényt ültettek el, füvesítettek és utca bútorokat is kihelyeztek.

Most csatlakozva a polgármesteri fásítási programhoz, november 11-én az Electrolux Magyarország - együttműködésben a 10 millió Fa Alapítvánnyal - földlabdás, szabadgyökerű, kis levelű hársfákat ültet el az Electrolux sétány területén, valamint az elkövetkező hetekben a Jósa András Oktatókórház környékén. Az ültetés előkészületeiben közreműködtek a NYÍRVV szakemberei. Az ültetőgödrök kialakításával és a talaj előkészítésével segítették a munkát, annak érdekében, hogy a fák gyökérzetének fejlődése könnyebben megindulhasson. Az Electrolux a programhoz való csatlakozással is szeretné megerősíteni a társadalmi felelősségvállalásban nyújtott szándékot és tevékenységeket.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Electrolux globális fenntarthatósági vállalását helyi szinten is támogatni tudjuk. Háztartásigép-gyártó vállalatként szeretnénk a vásárlóinkat is egy fenntarthatóbb életre ösztönözni, emellett mi is a lehető legtöbbet tesszük annak érdekében, hogy működésünk során csökkentsük környezeti lábnyomunkat, a keletkezett hulladékot, kevesebb energiát használjunk és azokat is megújuló forrásból. Örülünk, hogy az együttműködés keretében hozzá tudtunk járulni a város zöldítéséhez” – mondta Szentpéteri Ferenc gyárigazgató.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere az eseményen kiemelte: „Nyíregyházán az elmúlt hét évben nagyszabású zöldfelület fejlesztés valósult meg. Parkok, közterületek újultak meg. A fásítási program keretében – amelyhez folyamatosan csatlakoznak nyíregyházi cégek, vállalkozások –, már sok ezer előnevelt facsemetét ültettünk el. Köszönet az Electrolux-nak, hogy a mostani faültetéssel ismételten hozzájárultak ehhez a célhoz. A cég, és a nyíregyházi gyáregység már sokszor bizonyította elkötelezettségét a társadalmi felelősségvállalás területén. A környezetvédelem és a környezetfejlesztés közös ügyünk, olyan tevékenység, amelyet a következő generációkért végzünk, hogy még zöldebb, egészségesebb, és szebb környezetben élhessenek a nyíregyháziak.”

A faültetés, a zöld területek létrehozása számos környezeti előnnyel jár, pozitív hatással van életünkre, esztétikai élményt nyújt, nyáron természetes módon hűtik a levegőt, árnyékolnak, tisztítják a levegőt, védik a talajt, óvnak a zajtól. A fák – fajtól függően – több száz évig is élhetnek, ezért, ha egy fát elültetünk, azzal nemcsak a jelen kornak, hanem a jövő generációinak jóllétéért is teszünk!