Fasor a klímavédelem érdekében – A Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselői ültettek
Fotó: Kohut Árpád

Magyarországot formázza az a kocsányos tölgy fasor, melyet péntek délelőtt ültettek el a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselői a Sóstói Parkban. Az akció a közös célokat, még inkább a természet- és klímavédelemmel kapcsolatos vállalásokat és feladatokat jelképezi.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége tartotta csütörtökön közgyűlését Nyíregyházán. A digitális jólét, a szolgáló közigazgatás, a fejlesztésre szánt finanszírozás forintjai mellett a környezet- és klímavédelem kapott kiemelt hangsúlyt. A közgyűlés másnapján, a Sóstói Parkban ültettek Magyarország alakú, kocsányos tölgy fasort a szövetség tagjai.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Kohut Árpád

A Modern Városok programban a néphagyományokra épülő szertartással, a Nyírség, a Szabolcs, az Igrice és a Figurás Táncegyüttesek koreográfiája fogadta és kísérte vendégeinket a munka közben.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere elmondta:

Azt remélem, hogy mi nyíregyháziak méltó gondozói leszünk ennek a ligetnek, de szükséges hozzá az, hogy a polgármesterek évente legalább egyszer eljöjjenek és megöntözzék. Azt kívánom, hogy ebben a ligetben ez a természetes jókedv, öröm vidámság legyen mindig, amit a néptáncosok mutattak meg nekünk. Köszönöm szépen, hogy itt vannak, örülök, hogy itt valósul meg a Megyei Jogú Városok Ligete oly módon, hogy rövidesen kirajzolódik Magyarország térképe, és a térképen a Megyei Jogú Városokat egy-egy itt őshonos kocsányos tölgyfa jelzi majd.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

Ez a közös program rímel a nyíregyházi Zöld Város projekttel, és további megyei jogú városok akcióival. Így lettek a polgármesterek közvetlen közreműködői ennek a távolra mutató sóstói ötletnek.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerkesztőségünknek elmondta:

Áder János elnök úrnak a felkérésére, biztatására csatlakoztunk a világ legnagyobb klímavédelmi egyezményéhez. Kaliforniában alakították ezt pár esztendővel ezelőtt, az Under two-hoz. És ez nem csak egy szokásos aláírás, amit 3 esztendővel ezelőtt Párizsban aláírtak, aztán nem tartják be. Igen aláírtunk valamit, és vállaltunk káros anyag kibocsátás csökkentést. Vállaltunk zöld várost, vállaltunk energiahatékonyságot, vállaltuk a megújuló energiáknak a használatát, és ezek a vállalások kezdenek készpénzre váltódni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Trifonov Éva

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nem csak országgyűlési képviselőként, inkább mint anya és mint természetbarát vette pártfogásába a hazai klímavédelem ügyét. Kiemelte:

E jelkép mellett a faültetés nagyon komoly üzeneteket is hordoz. Azt, hogy bármennyire is a városok viszik előbbre az országot, eközben nem feledkezhetünk el arról, hogy valóban, mint egy édesanya ölel át bennünket a környezet. Nem múlik el nap anélkül, hogy ne érjenek bennünket újabb és újabb komoly figyelmeztetések, hogy bizonyos folyamatokat le kell lassítanunk vagy meg kell állítanunk, ha szeretnénk, hogy a gyermekeink vagy az unokáink olyan élhető világban élhessenek, ahogyan mi is felnőhettünk. Be kell látnunk, nem végtelen a természet erőforrásainak összessége. nem tekinthetjük a növény – és állatvilágot alattvalóknak többé. Ők partnereink a szó legszorosabb értelmében. Szerves részei az életünknek.

A főváros mellett épp a megyei jogú városoknak kell leginkább jó példával szolgálniuk, hiszen ezeken a településeken  tehetjük a legtöbbet azért, hogy helyreállítsuk a megbillent egységet – folytatta gondolatait az államtitkár. A köszöntők utaltak a megújuló energiák hasznosítására, az épületek szigetelésére, a nyílászárók cseréjére, illetve a sűrített földgázzal közlekedő CNG-buszokra. A vendégek délelőtt az Állatparkba látogattak, és ezzel zárult a Megyei Jogú Városok Szövetségének éves közgyűlése.

Kapcsolódó galéria

Megyei Jogú Városok Polgármesterei ültettek fákat Sóstógyógyfürdőn