Faluvégi majális Nyíregyházán
A faluvégi majálisok hangulatát idézték fel a Sóstói Múzeumfaluban, ahol zenés, táncos produkciók, folklórprogramok és népi hiedelmek felelevenítése fogadta az érdeklődőket. A legkisebbeket bábszínházi előadás és népzenei kalandozás várta.

Május elseje ősi hagyományokkal bíró tavaszünnep, ennek tiszteletére visszaforgatták az idő kerekét a Sóstói Múzeumfaluban. A Kismargaréta Tánccsoport tagjai bemutatták a közönségnek, hogyan érkeztek régen a fiúk a lányos házhoz, majd a májusfa feldíszítése után közös táncra hívták a nézelődőket. A skanzenben hamisíthatatlan népi mulatozással, folklórprogramokkal és táncos bemutatókkal fogadták a kikapcsolódni vágyókat.

Kultúra és kikapcsolódás

Holló Zsuzsa a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, kisfiával jött a rendezvényre azért, hogy megmutassa neki, milyen szokások éltek régen. Az édesanya úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a gyermeke tisztában legyen a hagyományokkal, ezt pedig a Sóstói Múzeumfaluban tudja neki a legjobban megmutatni, ahol a kultúra mellett számos érdekes program is várta őket.

Programok sokasága várta az érdeklődőket

A majálisi programon a századforduló népi építészetével is megismerkedhettek a kikapcsolódni vágyók és rendhagyó tárlatvezetéseken is részt vehettek. A magyar hagyományoknak megfelelően május 1-je a szerelmesek napja, a régi idők szokásait felelevenítő rendezvényt több évtizede szervezik meg a Sóstói Múzeumfaluban. A programoknak több céljuk is van.

További képekért kattintson a fotóra!

Nagyné Bősze Katalin, a Sóstói Múzeumfalu munkatársa, a majálisi program szervezője azt mondta, céljuk a hagyomány megőrzése, megtartása volt. Fontosnak tartja, hogy erről az ünnepről ne csak a népi kultúrában jártas emberek tudjanak, hanem mások is. A programok sokaságával azt is el szerették volna érni, hogy az emberek felvállalják és továbbvigyék őseik hagyományait és megőrizzék azokat az utókor számára.

Zene és kézműves foglalkozás

A Sóstói Múzeumfaluban a gyerekeknek is kínáltak majálisi elfoglaltságot: ők a Csizmás Kandúr bábelőadásán mulathattak, majd népzenei barangolásra invitálta őket Olajos Gábor és Lahocsinszky Ágnes. A tavaszünnepen hagyományos technikával, gyapjúból tulipánt is készíthettek a kislányok. A múzeumfaluban így több dolgot is megtanulhattak a gyerekek.

Az egész napos mulatságon mesterség- és gasztronómiai bemutatók, vásár, játszóház, valamint vidámpark is szórakozási lehetőséget kínált a Sóstói Múzeumfalu látogatóinak. A legbátrabbak pedig lovagolhattak a régi építmények között.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)