Falusi Majális – Színes programokkal várták az érdeklődőket a skanzenben

Egész napos programra várták az érdeklődőket május elsején a Sóstói Múzeumfaluban. Az új nyitvatartási rend szerint 10 órától egészen 18 óráig érkezhettek a látogatók a skanzenbe, ahol színes, hagyományőrző Falusi Majálist rendeztek. Többek között színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, táncház, íjászat, lovaskocsikázás, valamint ételkóstoló várta a skanzenbe látogatókat – és természetesen a hagyományoknak megfelelően a májusfaállítás sem maradt el.

 

Autentikus, hagyományos Felső-Tisza vidékére jellemző majálist tartottak a Sóstói Múzeumfaluban, melynek elengedhetetlen eleme a májusfaállítás. Ezt a szokást a Jánkmajtisi portán a Kismargaréta és Margaréta Táncegyüttesek elevenítették fel. A kapuk tíz órakor nyíltak a skanzenben, ahol egész nap színes programokkal várták az érdeklődőket.

– A Sóstói Múzeumfalu nem hazudtolja meg önmagát, hiszen visszanyúlunk a májusfaállításhoz is. Sokunkban még élnek a régi munka ünnepéhez kapcsolódó, retró stílusú majálisok is. Ezeket kicsit ötvöztük, hiszen a májusfaállítás megtörténik minden évben a Jánkmajtisi portán, amit a Kismargaréta és Margaréta Tánccsoport évről évre felállít számunkra és felidézik a szokást, amikor a legény állította szerelmi jelképként a lány kapujában a felszalagozott májusfát. Ez a közösségi májusfa újra áll, és természetesen pünkösdkor visszatér majd egy másik néptánccsoport, aki kitáncolja – tájékoztatott Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

A faluközpont színpadán a Falusi Majális hangulatát színesítette a Véta Zenekar, valamint a Batyu Színház is, akik bábok segítségével furfangos székely népmeséket és Holle anyó történetét elevenítették meg. A nap folyamán a Tintaló Cirkusz műsorát is megtekinthették az érdeklődők, de egész napos kézműves tevékenység, kosaras körhinta, íjászkodás, lovaskocsikázás, étel- és gyógyteakóstoló is várta a skanzenbe látogatókat.

– Retró feeling is van itt, a Sóstói Múzeumfaluban, ezt mindenképpen jelképezi a skanzen egy szem traktorjának a feldíszítettsége, ami egy játéknak is az eleme. Aki hozzánk érkezett most a múzeumfaluba, az kapott egy kincskereső térképet, aminek a segítségével, ha végigment a falu öt helyszínén, és készített egy fényképet a traktoron is, a végén kapott egy bambit jutalmul. Reméljük, ez is tetszett a vendégeknek. Továbbá a gyógyteakóstolás és a népi gasztronómia is elhagyhatatlan a skanzenben, és az Árpád-kori falutól a barabási iskoláig a legtöbb helyszínen élőtörténelmes bemutatót tartunk – emelte ki Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

A Falusi Majálisra közel kétezer látogató érkezett a Sóstói Múzeumfaluba, ahol már javában készülnek a következő ünnepre. Pünkösdvasárnap egy új hagyományt indítanak útjára, ez lesz a Hungarikum Napja a skanzenben, előtte pedig egy meglepetésprogram is várja majd az érdeklődőket.