Fagyos tenger, hangos siker – Hazaérkezett Észtországból a Cantemus Fiúkórus
A Szabó Soma vezette Cantemus Fiúkórus elsöprő sikert aratott az észtországi Tallinban rendezett XVI. Nemzetközi Kórusfesztiválon

A nyíregyházi fiúk megszerezték kategóriájukban az I. díjat. Az énekkar hétfőn, az éjszakai órákban érkezett haza.

A hír csak rövid kivonata annak, ami Tallinban történt. Az I. díj után ugyanis nem következett II., hiszen a győztes közel 91 pontos értékelése után 77 ponttal lett két kórus is III. helyezett.

Szabó Soma Liszt-díjas karnagy kiemelte:

Rögtön a szereplés után odajött hozzám az egyik zsűritag, egy híres észt karvezető, és gratulált. Azt mondta, hogy végre valaki a zene kulcsát is a kezében tartja. Ez megnyugtató volt, mert én is úgy éreztem, hogy alapvetően mi szerettük a műveket, amiket énekeltünk, és nagy lelkesedéssel és odafigyeléssel valósítottuk meg.

Ez a nyíregyházi csoda, melyet oly sokszor emlegetnek, holott évtizedes kemény munka van mögötte.

A fesztiválnyertes énekkar próbája –  a Kodály Iskola fordított napja, és a sport szerda közben - most is a dóval kezdődött, innen építkezik a siker. Újból és újból.

Folyamatos kihívások

Nagy motivációs erő a verseny tétje, mely jelentősen emeli a tizenéves fiúk önbecsülését.

Napról napra, hétről hétre meg kell küzdeni ezt a nehéz feladatot, hogy elhitessem velük, hogy jobb idebent ülni, mint szaladgálni kint az udvaron. Fiúgyerekek esetében ez egy nehéz kihívás. Aztán, amikor már tényleg a célegyenesbe érünk, és jönnek a kihívások, színpadra kell lépni, versenyre kell menni, pláne nagyon kiélezett a helyzet, hogy az ember a pedagógiájával hogyan játszik.

- nyilatkozta a karnagy.

Tizenkét ország versenyzett

Közel ezer dalos, 12 ország sok-sok kórusa szerepelt különböző kategóriákban a tallini versenyen. A Cantemusos fiúk Bárdos Dana-danáját énekelték, Mendelssohn zsoltárt, Schütz kórusművet és egy kortárs észt szerző nehezen előadható művét.

Nagyon féltem az észt versenytől, mert tudjuk, hogy Észtország egy kórus-nagyhatalom. És a világ minden táján, amikor versenyeken észtekkel kerülünk össze, mindig nagyon kiélezett a verseny. A magyar kóruskultúra mellett az észt, ami ilyen világszínvonalat képvisel. Szóval Észtországba, az oroszlán barlangjába menni versenyezni, az nagyon nagy feladat volt. De nagyon örülök, hogy a fiúk ilyen ügyesek voltak és a zsűri is úgy érezte, hogy mi egy másik színvonalat képviseltünk.

– nyilatkozta Szabó Soma.

Nincs megállás

Nem csak sétáltak, de büszkén kalapoztak is a fiúk Tallin óvárosában, és ha már a tengerparton voltak, megfürödtek a Balti-tenger 2,2 fokos vizében is.

Jó volt!

- jött a válasz a meredt tekintetre.

Most az iskolai élethez tartozó tagozatos hangverseny, majd az évadzáró koncert ad feladatot, júniusban pedig egy erdélyi út vár a fesztiválgyőztes Cantemus Fiúkarra.