Faápolási bemutató – Új tecnológiával mentik a fákat a NYÍRVV munkatársai

A Kiss Ernő utcai, védett platánfasornál kezdték az ifjítást, ezt követően pedig az Eötvös utca faállományán dolgoztak. Ahol korhadást, felületi sérülést találtak, ott egy új technológiával tudják meghosszabbítani a fák élettartamát.

A NYÍRVV Kft. munkatársai januárban kezdték el a város több területén a fasorok ifjítását. Az első szakaszban a Kiss Ernő utcán végezték a faápolást, 51 darab platánfát kezeltek, melyek közül 7 darab fánál tapasztaltak korhadást, illetve felületi sérüléseket. Sajnos néhány évtizeddel ezelőtt voltak olyan ágeltávolítások, amiket nem kezeltek rendesen, nem kaptak sebkezelő anyagot a vágásfelületek. Emiatt bekorhadtak a fák, sok helyen kialakultak üregek. A munkák során a következő szakasz az Eötvös utca volt, ahol 53 darab fán dolgoztak. Ezen a soron 4 darab sérült fát találtak, amelyeket az egyedi eljárással, új technológiával tettek újra biztonságossá.

Új tecnológiával mentik a fákat

Keczkó János a NYÍRVV Kft. irodavezetője elmondta, egy speciális marófejjel bemarják a korhadást, amennyiben nem veszélyezteti a fa stabilitását. Egy teljesen új, saját fejlesztésű eljárással kezelik, majd kitöltik az üreget, megakadályozva ezzel a további korhadást és a későbbiekben a fa pusztulását. Az eljárásnak köszönhetően több évvel hosszabbítják meg a fák élettartamát. Azokat a fákat, amelyeket már nem lehetett meggyógyítani és már balesetveszélyesek voltak kivágták. Ezek pótlását a következő hetekben kezdi meg a városüzemeltető cég.