Ezt tegye, ha figyelmeztető jelzést használó járművet lát

A KRESZ előírásai szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetén a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében, a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódniuk, míg az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek jobbra kell húzódniuk.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy bár ezt a szabályt az autósok döntő többsége ismeri, gyakran sajnos mégsem tartják be.

Pedig egy baleset esetén a mentésben részt vevők gyorsabb helyszínre jutása életet menthet, valamint az útszakasz mielőbbi felszabadítását a műszaki mentésben részt vevő járművek tudják biztosítani, ezért számukra is fontos, hogy minél hamarabb a helyszínre jussanak.

Fontos megjegyezni, hogy a biztonsági folyosó akkor alakítható ki hatékonyan, ha a járművezetők már a torlódás kialakulásakor a megfelelő oldalra húzódnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve idén is folytatja kampányát. Tavaly óta az M1-es autópálya több szakaszán is felhívják az autósok figyelmét, hogy rendkívüli helyzet esetén biztosítsák a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek számára az úgynevezett biztonsági folyosót. Ezt a kampányt idén az M3-as és M7-es autópályára is kiterjesztették.

 

Forrás: hirado.hu