Ezt is hozta az új év: nyugdíjemelés, béremelés, és ingyenes vizsgák

CSÖKKENT AZ ÁFA

Az új év elsõ napjától kevesebbet kell fizetni a sertéshúsért és a halért, ezeknek az élelmiszereknek az áfája ugyanis a baromfihúshoz, a tejhez és a tojáshoz hasonlóan 5 százalékra csökkent. 2018-tól az internet áfája is alacsonyabb lett: a korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent.

INGYENES KRESZ-VIZSGA

Július elsejétõl 25 ezer forintig megtéríti a B kategóriás KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a kormány a 20 évesnél fiatalabbaknak. A visszafizetést akkor igényelhetik a fiatalok, ha a vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket, és akkor is jár, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra. Emellett a korábbi jó tapasztalatok alapján januártól tovább bővült a vizsgán előforduló mozgóképes kérdések köre is.

EMELKEDTEK A BÉREK

2018-tól több ágazatban emelkednek a bérek: magasabb fizetésre számíthatnak például a rendvédelmi dolgozók, valamint a felsõoktatási és az állami vállalatok alkalmazottai. Egy tízéves szolgálati viszonnyal és felsõfokú végzettséggel rendelkezõ fõnyomozó például 2015-ben 302 ezer forintot keresett, 2018. január elsejétõl az illetménye meghaladja a 449 ezer forintot.

NŐNEK A NYUGDÍJAK

Az idõsek is kapnak támogatást: az év végi nyugdíjkiegészítés, nyugdíjprémium és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány után januártól 3 százalékkal nõttek a nyugdíjak.

TOVÁBBI ADÓKEDVEZMÉNY

A kétgyermekesek havi adókedvezménye harmincezerrõl harmincötezer forintra nõtt, de tovább emelkedett a gyed összege és folytatódik az otthonteremtési program is.

KEDVEZÕ ALBÉRLETTÁMOGATÁS

Albérlettámogatással, saját kocsival történõ munkába járással és társaságiadó-kedvezménnyel segíti a kormány a munkaerõ mobilitását. Mintegy havi 32 ezer forinttal nõ az albérlettámogatás összege az idén, amely a határozott idejû foglalkoztatottnak is jár, sõt munkaerõ-kölcsönzésnél a kölcsönbe vevõ vállalkozás is adhatja adómentesen. 2018-tól 51 ezer forint helyett már akár 82 800 forinttal is támogathatja a munkáltató az alkalmazottjának a lakhatását havonta.

INGYENES A NYELVVIZSGA

Megtéríti a kormány a KRESZ-vizsga és -tanfolyam díja mellett a nyelvvizsgát is, ami 2018. január elsejétõl ingyenes, és nem csak az elsõ, ugyanis a 35. életévüket még be nem töltött fiatalok egy sikeres nyelvvizsgáját az állam állja. Viszont ezt az egyet abban az esetben is, ha már van korábbi (2018. január 1-je elõtti) nyelvvizsgájuk. A támogatható nyelvvizsgák az általános közép- és felsõfokú komplex vagy részvizsgák.


VÁLTOZÁS A DÍJFIZETÉSBEN

Sok újdonságot hozott az idei év az autópályás díjfizetésben. Az egyik legfontosabb intézkedés lehetõvé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedõ autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg az e-matricát. Az új elõírás szerint a fizetõs hálózatra lépéstõl számítva hatvan perc áll az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához.

(MTI, Internet)