Ezekre figyeljünk, hogy ne okozzunk tüzet a temetőkben!
Ezekre figyeljünk, hogy ne okozzunk tüzet a temetőkben!

Mécsest és gyertyát gyújtunk mindenszentek és halottak napján. Az elmúlt napokban többször is riasztották már a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Hogyan kerülhetjük el a tűzeseteket?

Mindenszentek és halottak napján és környékén sokan ellátogatnak a temetőkbe, és ebben az időszakban sajnos akár a duplájára is emelkedhet a riasztások száma. A hétköznapokban átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat országszerte – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette, tavaly tíz temetői tűzhöz kellett kivonulniuk a tűzoltóknak mindenszentek idején. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett szeméttárolók gyulladtak ki.

Ezek a tűzesetek egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetők. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, hogy

a sírhely közvetlen környezetét megtisztítjuk az avartól, koszorúktól, száraz virágoktól, mielőtt a mécsest elhelyezzük.

Egy másik nagyon fontos megelőzési módszer, hogy

a gyertyát és mécsest csak tartóban helyezzük a sírra, és távozás előtt elfújjuk.

Ha mindenképp azt szeretnénk, hogy a megemlékezés lángja még távozásunk után is égjen, akkor mindenképp eső és szélálló mécsest tegyünk ki – hangsúlyozta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy

még égő gyertyát, mécsest, forró tartót ne dobjunk ki a hulladéktározókba,

mert azok a száraz avart lángra lobbanthatják.

Akik otthonukban gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért fontos, hogy figyeljenek arra, hogy az égő gyertya, mécses alá tűzálló alátétet tegyenek.

Magyarországon is egyre népszerűbb a halloweeni töklámpás készítése, Mukics Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a töklámpásokba LED mécsest tenni a tűzesetek megelőzése érdekében.

hirado.hu