Ezeket a feltételeket minden felvételizőnek teljesítenie kell, ha az egyetem a cél

Pontosan mire is kell gondolnotok, ha a „felvétel alapvető feltételei" meghatározással találkoztok? Itt a válasz, ez alatt a következő feltételeket kell érteni:

Érettségi vagy diploma

Felsőoktatási szakképzés, alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén az érettségi bizonyítvány, osztott mesterképzés esetén az adott szakra vonatkozó bemeneti követelményeknek megfelelő végzettséget tanúsító felsőfokú oklevélre van szükségetek a felvételhez.

Két közép- vagy emelt szintű érettségi

Alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén főszabályként kritérium, hogy rendelkezzetek az adott szakra meghatározott legalább kettő, az érettségi pontokba beszámítható érettségi vizsgaeredménnyel a megfelelő szinten (közép- vagy emelt szint), kivéve, ha a felsőoktatási intézmény érettségi vizsgaeredmények helyett gyakorlati vizsga vagy felsőfokú oklevél alapján számít felvételi pontszámot.

Van, ahol más vizsga is van

Az intézmények által előírt kizáró jellegű vizsga (pl. alkalmassági vizsga, pályaalkalmassági vizsga stb.), amelyek eredménytelensége esetén nem számítható felvételi összpontszám.

Jogszabályi minimumpontszám

Ha alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre, valamint mesterképzésre jelentkeztek a felvételi összpontszámotoknak el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot (ún. jogszabályi minimumpontszám):

• alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ szerinti szakképesítés-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
• felsőoktatási szakképzés esetén 240 pontot, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
• mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – 50 pontot.

 

Forrás: eduline.hu