Ezek történtek 2018 februárban Nyíregyházán - Egy kis visszatekintő

 

Január 25-én a Városházán Dr. Kovács Ferenc polgármester előtt tettek esküt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei 1-es és 2-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjai és póttagjai.

Január 26-án Dr. Kovács Ferenc polgármester és Dr. Szabó Tünde államtitkár egy sajtótúra keretében mutatták be a város legjelentősebb, folyamatban lévő fejlesztéseit. Az eseményen egyúttal az elsők között utazhattak a sajtó képviselői az új CNG üzemű autóbuszon.

január 27-én Nyíregyházáról indult a „VI. Emlékmenet a doni hősökért” megemlékezés sorozat. Megyénkben négy nap alatt, 18 települést érintve 100 km-es gyalogmenettel emlékeztek a Don-kanyar áldozataira a Honvédsuli Egyesület szervezésében

Január 29-én ülésezett az Idősügyi Tanács, melynek tagjai egy próbaútra is elmentek egy új, CNG üzemű autóbusszal.

Február 1-jén az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében rendezték meg Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a Nők egészsége határok nélkül című tanácskozást. A program szervezője a Nyíregyházi Leány- és Nőegylet Egyesület volt, melyhez az intézmény Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszéke is csatlakozott.

Ugyancsak február 1-jén Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője sajtótájékoztatón ismertette a Szabadtéri Színpad felújításának részleteit. A tervek szerint augusztusban kerülhet sor az első előadásra a megújult színpadon.

Február 1-jén rendezett konferenciát a Nyíregyházi Szakképzési Centrum a „Gyakornoki program megvalósítása Nyíregyháza és térségében” – című projekt keretében

Február 2-án nagy érdeklődés kísérte a Megyeházán megrendezett V. Plan-net.hu Településfejlesztési Konferenciát

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár február 7-én sajtónyilvános helyszínbejárást tartottak az épülő Hotel Sóstó Spa & Resort négycsillagos szálloda területén, majd sajtótájékoztatón ismertették a Modern Városok Program nyíregyházi fejlesztéseinek jelenlegi állását.

Február 8-án Nyíregyházára érkezett a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány Jószolgálat-díjának tavalyi díjazottjait bemutató szabadtéri kiállítás. A 2017-es - hajléktalanokért végzett szociális munka - intézményi díjazottja a nyíregyházi Periféria Egyesület.

Február 9-én adták át az Árok utcán a Népegészségügyi főosztály energetikai felújításon átesett épületét.

Ugyanezen a napon tartották meg az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság 2018. évi munkaértekezletét.

Február 10-én Nyíregyházán rendezték meg a Magyar Ifjúsági Konferencia idei első ülését.

Ugyanezen a napon adták át és áldották meg a Görögkatolikus Papnevelő Intézet, az Istenszülő Oltalmáról elnevezett szemináriumi kápolna, valamint a Nyíregyházi Püspöki Hivatal felújított és kibővített épületét. Az eseményen az egyházi méltóságok mellett jelen volt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a 2017. decemberi közgyűlésén döntött arról, hogy a Házasságkötő termet a jövőben Gróf Károlyi Ferenc teremnek nevezik. Ezzel az elnevezéssel kíván emléket állítani az Önkormányzat a város egyik alapító atyjának. A Károlyi termet február 10-én Dr. Kovács Ferenc polgármester és Dr. Ulrich Attila alpolgármester, egy aznap házasságot kötő jegyespár közreműködésével, a násznép jelenlétében adták át ünnepélyesen.

Február 12-én Dr. Kovács Ferenc polgármester sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni szemlét tartott a Nyíregyházi Állatparkban épülő új látogatócentrum munkálatainál.

Február 13-tól tekinthető meg a Kubala László Emlékkiállítás a Continental Arénában.

A Központi Intelligens Hálózati Mintaprojekt regionális zárórendezvényét február 15-én, Miskolcon rendezte meg a KOM Központi Okos Mérés Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírségvíz, valamint a Nyírtávhő kulcsfontosságú segítségével valósul meg a projekt. A Nyírségvíz Zrt. több, mint 700 otthonban váltott okosmérésre, míg a Nyírtávhő Kft.-vel a KOM Zrt. több, mint 16.000 ingatlan távfűtés- és melegvíz fogyasztásmérést vonta be az okos hálózatba.

Február 16-án Dr. Kovács Ferenc polgármester a sajtó nyilvánossága előtt adta át az idei Városbál jótékonysági bevételét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítvány részére. A 2 millió Ft adományt 10 darab egyedi fejlesztésű betegszállító kocsi beszerzésére fordítják. A bálon a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület is felajánlást tett az alapítvány munkájának támogatására.

Február 17-én hatalmas érdeklődés mellett zajlott az I. Nyírségi Disznótoros Fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban. A nevező csapatok böllérversenyen és amatőr kolbásztöltő versenyen is összemérhették tudásukat, ügyességeket. A résztvevőket és a nagyszámú közönséget Dr. Kovács Ferenc polgármester, Dr. Szabó Tünde államtitkár és Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is köszöntötte.

Február 19-én Dr. Kovács Ferenc polgármester sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni bejárást tartott a Pangea Ökocentrum és Szálloda építési munkálatainál.

Február 19-én rendezték meg a Magyar Ápolók Napja alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház hagyományos ünnepségét a Megyeházán. A rendezvényen Dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a kitüntetésben részesülőket.

A Móricz Zsigmond Színház újabb jelentős szakmai sikert könyvelhet el: A név: Carmen című előadás bekerült a MOST stúdiószínházi fesztiválon az öt versenybe kerülő kamara produkció közé. A SEDIÁNSZKY NÓRA rendezte népszerű előadást több, mint ötven produkció közül választotta ki a fesztiválnak helyt adó tatabányai színház szakmai zsűrije. Február 19-én pedig teltházas előadással vette kezdetét színházunkban a Táncfarsang három napos programsorozata.

Február 20-án rendezték meg a Városi Diákparlamentet, ahol 16 oktatási intézmény hetven tanulója jelent meg a nyíregyházi diákok képviseletében.

 

Az eltelt időszakban városunk 3 szépkorú polgárát köszönthettük születésnapja alkalmából:

90. születésnapja alkalmából:
Péter Bélánét - Dr. Adorján Gusztáv közgyűlési képviselő
Simon Gézánét - Tormási Géza közgyűlési képviselő köszöntötte.

Ács Istvánt 100. születésnapja alkalmából Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte fel február 6-án, egyúttal átadta az ünnepeltnek Magyarország Kormánya és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata emléklapját.

További jó egészségben töltött szép éveket kívánunk mindhármuknak.