Ezek a népi hagyományok és hiedelmek fűződnek júniushoz!
Fotó: Trifonov Éva

Szerdán beköszönt a meteorológiai, valamint a naptári nyár első hónapja, a június. Ehhez a hónaphoz pedig megannyi népi hagyomány és hiedelem is fűződik.

 

Június 8. Medárd napja. Időjárásjósló nap. Ha ezen a napon esik, akkor negyven napig esni fog, ha viszont száraz, meleg az idő, a folytatás is hasonló lesz.

 

Június 10. Margit napja. A néphagyomány szerint Margit napján nem javallott kinyitni az ablakot, mert abban az évben sok lesz a légy, viszont ajánlott elültetni a retket, a káposztát és a lent, hogy jó gyenge maradjon.

 

Június 13. Páduai Szent Antal napja. Szent Antal napját különösen az asszonyok számára tartották dologtiltó napnak, nem volt szabad lisztbe nyúlni, mert kelések nőnek a kézen.

 

Június 24. Keresztelő Szent János vagy Szent Iván napja. Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést. A szertartásos tűzugrásnak egészség- és szerelemvarázsló célzata is volt.

 

Június 29. Péter-Pál napja. Úgy tartották, hogy a búza töve ezen a napon megszakad, kezdődhet az aratás. A Csallóközben Péter-Pál napjához fűződik az a hiedelem, hogy amelyik legény vagy lány elsőnek hallja meg a harangszót e napon, az év végéig megnősül vagy férjhez megy.