Ez (is) történt Nyíregyházán 2019-ben – Folytatódik a visszatekintés!
9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

Múlt héten a jelentősebb infrastrukturális és intézményi fejlesztésekre tekintettünk vissza dióhéjban, mostani összeállításunkban pedig a rendezvények, események mentén idézzük fel az óesztendő színes pillanatait, természetesen ez esetben is a teljesség igénye nélkül. (Megjelent a Nyíregyházi Napló január 17-ei számában.)

Jégkorszakkal nyitott az „Év Múzeuma”

Januártól márciusig láthatták a JÉGKORSZAK című kiállítást a Jósa András Múzeumban, melyről tavaszra kiderült: elnyerte az Év Múzeuma díjat 2019-ben. Az elismerést a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeumok Majálisa programon vette át dr. Rémiás Tibor igazgató.

A II. nyírségi Disznótoros is sikeres volt

Február 16-án nagy sikerrel zajlott a Sóstói Múzeumfaluban a II. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XVIII. Nemzetközi Böllérverseny. Miközben a résztvevők felelevenítették a falusi disznótor hagyományait, a ZeneExpressz előadói, valamint helyi és térségbeli táncegyüttesek növelték a hangulatot.

Fitt-események

Az önkormányzat a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat keretében a nőnapon (is) közös mozgásra várta a nyíregyházi hölgyeket a Continental Arénába, sztárvendéggel.

Főszerepben a fiatalok

Középpontban a fiatalság, a fiatalok ötletei alapján! Nyíregyháza MJV Önkormányzata tavaly is ifjúsági hetet rendezett a Helló Nyíregyháza! városi nagyrendezvény hetében. A főtéren színes programokkal várták a fiatalokat és az érdeklődőket, a Váci Mihály Kulturális Központban ifjúságkonferenciát rendeztek.

Helló Nyíregyháza!

Április 26-án felpezsdült Nyíregyháza belvárosa. A Helló Nyíregyháza! rendezvényen 2019-ben is több helyszínen, Ifjúság, Honvédség, Tavasz, Kölyök, Egészség utczákkal, Civil- és Könyv-szigettel, a magyar kard napjával, valamint derűvel és jókedvvel üdvözöltük a tavaszt.

Városnapi programok, testvérvárosi jubileumokkal

Nyíregyháza MJV Önkormányzata Városnapi Programsorozattal várta az érdeklődőket május 17-18-án, a város újratelepítésének 266. évfordulója alkalmából, melynek első elemeként a Települési Értéktárba újonnan felvett nemzeti értékek gondnokainak adott át emléklapot dr. Kovács Ferenc polgármester a városháza dísztermében. Délután ünnepi közgyűlést hívtak össze, melynek keretében Kiryat Motzkin és Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolatának 20 éves, míg Ivano-Frankivszk és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolatának 15 éves jubileumát is ünnepeltük, később koszorúzással egybekötött megemlékezéssel, a Városalapítók szobránál.

Szelektív Szombat

Május 18-án a Szelektív Szombat családi vetélkedőnap, és a Város Tortája, egy 2500 szeletes szabolcsi tejfölös diótorta várta a városlakókat, amit idén is a Sipkay iskola tanulói sütöttek meg.

Háztömb körüli Kerékpárverseny

Ugyanezen a napon rendezték meg Nyíregyháza belvárosában a Nyíregyházi Nagydíj Háztömbkörüli Kerékpárversenyt – a KOMÉTA Kritérium Liga sorozat főfutamát, ami egy fontos lépcsője volt a július 20-21-i V4 kerékpárversenynek, ami szintén érintette a várost.

Szépkorúak Sporttalálkozója

Az önkormányzat és a Nyíregyházi Sportcentrum szervezésében május 23-án rendezték meg immár hatodik alkalommal a „Szépkorúak” Nyíregyházi Sporttalálkozóját a Városi Stadionban.

Bringa Piknik

Május 25-én újra startolt a Bringa Piknik a Nyíregyháza–Tokaj útvonalon. A több mint ezer kerékpáros a Kossuth térről indult és a Modern Városok Programban elkészült bicikliúton érte el a zempléni települést.

Pulyabál

Május 25-én 33. alkalommal rendezték meg a VMKK-ban a Pulyabál Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált az Igrice Néptáncegyüttes szervezésében, több mint 800 résztvevővel.

Nálunk játszottak a válogatottak

Rangos sporteseménynek adott otthont május 25-én a Continental Aréna. A magyar női röplabda-válogatott 3:1-re legyőzte a francia csapatot az Európa-liga arany divíziójának első, nyíregyházi fordulójában, majd a magyar férfi röplabda-válogatott 3:1-re nyert Bosznia-Hercegovina csapata ellen az Európa-liga ezüst divíziójának első fordulóján.

Utcai piknik, nyertes projekt

Május 11-én rendezték a CityWalk projekt keretében az „Utcai piknik” programot. Később kiderült: a nemzetközi „sétálhatósági” program, melynek Nyíregyháza az egyik fontos partnere és helyszíne volt több elemmel és jó gyakorlattal, az európai uniós projektek „Oscar”-jának számító RegioStarts Díjat kapott – ráadásul ősszel városunkból élőben jelentkeztek be a díjátadó gála keretében, Magyarországon egyedülálló módon.

Michelin Bringafesztivál

Június 1-jén rendezték meg a 9. Michelin Bringafesztivált. A nagy hagyományokkal bíró tömegsport rendezvényt a szokásosnál is nagyobb érdeklődés kísérte.

Országos Sporttudományi Kongresszus

A 16. Országos Sporttudományi Kongresszust idén a Nyíregyházi Egyetemen rendezték meg, ahová a vezető sportszakemberek érkeztek.

Búcsúkoncert a Szabadtérin

Június 8-án a Rózsakert Szabadtéri Színpadon rendezték meg a Zig Singers búcsúkoncertjét. A színház által üzemeltetett nyári színtér „hivatalos” programja emellett végig közönségvonzó előadásokat hozott.

Jet-ski EB

Nyíregyházán rendezték meg a június 14–16. között zajló Levelek–Nyíregyháza Jet-ski EB futam ünnepélyes és látványos megnyitóját, a 21 országból érkezett mintegy 120 versenyzővel.

MJVSZ Liget Sóstón

Június 14-én a Megyei Jogú Városok Szövetsége Liget projektje részeként egy ünnepélyes faültetés keretében 23 őshonos kocsányos tölgyfát ültettek el a sóstói központi parkban – Magyarország térképének megfelelően, egy-egy fa került a megyei jogú városok helyére.

SóstóFeszt az USNK-val

Rengetegen érkeztek június végén az új helyszínen, a Sóstó Katlanban megrendezett fesztiválra, melynek sztárja az USNK volt.

Hübner Strandröplabda Fesztivál

Június 27–30. között amatőr és profi röplabdások mérték össze tudásukat a belvárosi látványosságnak is számító Hübner Strandröplabda Fesztiválon.

Sóstó-Fúvósfeszt

Július 5-én nagy érdeklődés övezte a nívódíjas Szabolcsi Koncert Fúvószenekar nyári koncertjét, az 5. Sóstó-Fúvósfesztet.

V4 Special Series

A májusi háztömbkörüli kerékpárversenyt követően újabb nemzetközi megmérettetés tanúi lehettek a kerékpáros sport rajongói és a nyíregyháziak. A V4 Special Seriesen belül két versenyt is rendeztek, július 20-án Vásárosnamény és Nyíregyháza, míg július 21-én Vásárosnamény és Ibrány között, mindkét mezőny érintette Nyíregyházát.

Sárkányhajók Sóstón

Sárkányhajók lepték el július közepén a sóstói csónakázótavat. Negyedik alkalommal szervezte meg a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. a nagy népszerűségnek örvendő, ezúttal 18 csapatot vonzó Sárkányhajó Fesztivált.

Barkács-bogrács

IV. alkalommal, ezúttal önálló rendezvényként tartotta meg a Barkács-Bogrács Amatőr Főzőversenyt a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. Az eseményen 12 csapat indult különleges, bográcsban készíthető ételekkel Sóstó szívében.

Rangos teniszbajnokságok

Rangos teniszversenyeket rendezett a MARSO Teniszcentrum Sportegyesület ezen a nyáron. Július 27–29. között a Somlai Sándor Emlékversenyt, amely a legnagyobb összdíjazású vidéki női és férfi felnőtt verseny idén Magyarországon, augusztus 5–18. között pedig a Korosztályos Országos Bajnokságot.

SóstóSerFeszt

Koncertek és fantasztikus hangulat várta a IX. alkalommal megrendezett SóstóSerFeszt több ezer vendégét, a kétnapos rendezvényen 16 sörfőzde kínált összesen 80 különböző kézműves sört. 

Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

Hét ország 300 táncosa, 50 zenésze közreműködésével zajlott augusztus 15–20. között a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán. A program augusztus 20-án, egy nagyszabású közös gálával zárult.

18. VIDOR Fesztivál

Ugyanezen a napon vette kezdetét a 18. VIDOR Fesztivál. Kilenc nap alatt 60 helyszínen 176 program közül választhattak az érdeklődők. Új helyszínként ebben az évben már a felújított Bencs Villában és a Rózsakert Szabadtéri Színpadon is programok várták a nagyközönséget.

Országos BMX Bajnokság

Augusztus 24-én Országos BMX Bajnokságot rendezett a Nyíregyházi Extrém BMX Egyesület a kertvárosi pályán.

16. Nyíregyházi Huszártalálkozó

Szintén augusztus 24-én volt a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozó.

Országos Szakképzési Tanévnyitó Nyíregyházán

Augusztus 31-én a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban rendezték meg az Országos Szakképzési Tanévnyitó ünnepséget, ahol többek között dr. Palkovics László miniszter és dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a jelenlévőket.

Sunshine születésnap

A Sunshine születésnapi partiját idén a VIDOR Fesztivál keretein belül, a Kossuth téren tartották. A rádió, akárcsak a VIDOR, idén ünnepelte 18. születésnapját a nagyrendezvényen.

Közgazdász-vándorgyűlés

Szeptemberben tartották a Nyíregyházi Egyetemen a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 57. Közgazdász-vándorgyűlést. A jeles előadók között volt többek között Áder János köztársasági elnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy István agrárminiszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is.

Csillagfutás a Bujtosi Városligetben

Szeptember 7-én jótékonysági Csillagfutást rendeztek a tavaszra teljesen felújított Bujtosi Városligetben. A bevételt a daganatos gyermekek gyógyítására ajánlották fel.

A Régi Magyarország Ízei

Megtelt szeptember első hétvégéjén a Sóstói Múzeumfalu, sikeres volt A régi Magyarország ízei elnevezésű gasztrofesztivál, melyre több ezren látogattak ki, ahol a kéttucatnyi főzőcsapat régi, hagyományos ételeit kóstolhatták.

Tirpák Fesztivál

Rengeteg nyíregyházit és turistát vonzott az őszi gasztronómiai nagyrendezvény a Kossuth térre, ahol szombaton a Népi Ízek Találkozóját tartották, másnap pedig a IV. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságot – rengeteg sztárvendég fellépésével, mások mellett TNT élő koncerttel.

Rally EB Nyíregyházán

Novemberben Nyíregyházára figyelt a világ, hiszen a Rally Európa-bajnokság záróversenyét november 8–10. között Magyarországon, nyíregyházi központtal rendezték meg. A Kossuth téren tartották a Rally Hungary pénteki rajtceremóniáját, majd vasárnap a látványos belvárosi gyorsasági futamra sok ezer rajongó volt kíváncsi.

Bringaváros 7.1

Folytatódott az újabb bringás hagyomány, tavaly ősszel 12 regisztrációs és 6 szponzori pont várta a kerékpárosok ezreit az önkormányzati rendezvényen.

IV. Városi Verébavató

November 15-én tartották meg a Városi Verébavatót a Váci Mihály Kulturális Központban. A rendezvényen 14 középiskola diákjai mérték össze tudásukat, ügyességüket, a „széchenyis verebek” érdemelték ki az első helyezést.

Pékszövetség konferencia

A Magyar Pékszövetség november 16-án Sóstógyógyfürdőn, az új Hunguest Hotel Sóstó****-ban rendezte meg 2019. évi közgyűlését, több száz szakember részvételével.

Szinyei impressziói

Több mint 25 ezer látogatót vonzott a Jósa András Múzeumba (és egyben Nyíregyházára is) a Szinyei Merse Pál alkotásaiból (festmények, grafikák) rendezett kiállítás, amelyet augusztus 23–november 24. között tekinthettek meg az érdeklődők.

Legend Rally

November 23-24-én Nyíregyháza adott otthont a Legend Rally 2019-es évadzáró futamának. A nyitónapon 85 terepjáró rajtolt el a Kossuth térről.

Adventi fények és programok

December 1-jén dr. Kovács Ferenc polgármester jelképesen felkapcsolta az ünnepi díszvilágítást a Kossuth téren, majd meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján. A Nyíregyházi Advent december 1–22. között színes vásári forgataggal és szórakoztató színpadi programokkal várta az ünnepre hangolódó nyíregy­háziakat. A városháza dísztermében varázslatos karácsonyi kiállítás, az étteremben könyvtárak karácsonya fogadta a látogatókat.