Ez a mi napunk – Több ezren látogattak ma el a Nyíregyházi Állatparkba

Több ezer sérült ember látogatta meg hétfőn a Nyíregyházi Állatparkot.  Az állatok közelsége az a terápiás lehetőség, mely ingyen adatott meg a családoknak, az ÉFOÉSZ tagjainak, illetve a pártolóknak, maradandó élményt jelent minden vendég számára.

Az Országos Egyesület mintájára, idén szeptemberben már 15. alkalommal tartott családi napot az Értelmi Fogyatékosok Megyei Érdekvédelmi Szervezete a Nyíregyházi Állatparkban. Túl a hely adta lehetőségeken, sportvetélkedőre és játékra is sor került a hagyományok szerint. Ily módon most is bemelegítés, egy kis délelőtti torna indította a napot, majd felcsendült az ÉFOÉSZ indulója.

Dr. Szabó Béláné, az Értelmi Fogyatékosok Megyei Érdekvédelmi Szervezetének elnöke azt mondta:

Ez a mai nap egy csodálatos nap. Itt találkozunk volt tanítványainkkal, barátokkal, kollégákkal, tehát egy nagy találkozási pont, és bent sem unatkoznak a gyerekek és a felnőttek. Több állomást alakítottunk ki, elsősorban kézműves folglalkozások, arcfestés, és a rendőrség által megszervezett közlekedési pálya lesz, ahol megmutathatjuk, hogy mit tudunk.

A köszöntők szóltak a generációk közötti együttműködésről, a gyerek szentségéről, a társadalom támogatásáról, az esélyegyenlőségről. A nyíregyházi és a megyei önkormányzat, valamint a Kormányhivatal képviselői is fogadták a közel négy évtizede alakult ÉFOÉSZ tagságát, a családokat, a megyehatáron túlról érkező vendégeket, a szakembereket.

Ebben a mai rohanó világban az egészségesnek sem könnyű, nem hogy betegen, egy saját világban leélni az életet, fogalmazott köszöntőjében Nyíregyháza alpolgármestere. 

Dr. Ulrich Attila elmondta:

Nyilván az embernek érzékenynek kell lennie a társadalom ezen részére is, ezért nagyon fontos, hogy már az óvodákban és az iskolákban is lássák azt az egészséges gyerekek, hogy az élet nem csak csupa öröm és bolsdogság. Az én gyerekeim olyan óvodába jártak, ahol mellettük olyan csoport volt, ahol értelmi fogyatékos gyerekek, autisták voltak és gyerekkoruktól kezdve látták és tapasztalták, hogy milyen különbségek vannak ember és ember között.

Tettekkel kell segíteni, ünnepnapokkal, élményekkel és ajándékkal megszépíteni a rászorulók életét.

A papagájshow, az állatok etetése, a fókák játéka és az a szép környezet, a parkban dolgozók példamutató kitartása megérinti a beteg emberek szívét is. Nyilván azért ilyen hosszú életű a hagyomány, mert évről-évre visszavágynak az ÉFOÉSZ családok.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója kiemelte:

Mindannnyian, az Állatpark munkatársai nagyon önzőek vagyunk, ezt az egészet azért csináljuk, mert ez boldogságot jelent nekünk. De az igazi örömet persze az jelenti, ha másokat is boldognak látunk. Főleg, ha tudunk segíteni elesett, beteg vagy fogyatékkal élő embereken. Ez a nap immár 15. éve ezt a cél szolgálja, hogy lássunk sok-sok boldog arcot. Olyanok arcát is, akiknek nem könnyű az élet, de a Nyíregyházi Állatpark talán ezen az egy napon egy kicsit könnyít ezen.

A teljesen akadálymentes Állatpark képes mindenféle fogyatékossággal élő embert fogadni. Jövőre már a 16. esztendejébe lép az 'Ez a mi napunk' program, mely újabb élményekkel gazdagítja a fogyatékos embereket.