Expót rendezett a Debreceni Egyetem, de Nyíregyházán! 

A Debreceni Egyetem első alkalommal rendezte meg központi beiskolázási rendezvényét, a DExpót Nyíregyházán. Az eseményen bemutatkozott a Debreceni Egyetem összes kara, köztük az Egészségtudományi Kar is. A képzési lehetőségekről, infrastrukturális kínálatáról, a hallgatói életről, valamint az egyetemi szolgáltatásokról is tájékozódhattak a látogatók, akik tisztában vannak azzal, hogy az általános felvételi eljárás február 15-én zárul.

Szerdán bemutatkozott Nyíregyházán a Debreceni Egyetem, ez a fél évezredes felsőoktatási intézmény, mely jogelődjével a legrégebbi tudományos központ, és bizonyos tekintetben a legnagyobb az országban. Nyíregyházán folyamatosan jelen van az egyetem egyik legnagyobb karával, az Egészségtudományi Karral. Ez a mostani volt az első alkalom, hogy az egyetem a teljes képzési spektrumát bemutatta Nyíregyházán, mind a 13 kart.

A Nyíregyházi DExpón az Egészségtudományi Kar dékánja is köszöntötte az érdeklődő fiatalokat és szülőket, de megjelent a beiskolázási igazgató és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke. Az általános tájékoztató után a DExpo területén nagy feltűnést keltettek a külföldi diákok, ami nem is olyan meglepő, hiszen a Debreceni Egyetem 31 ezer hallgatójából 7 ezer 300 idegen országból érkezett. Alap- és mester szakra, többek között Pakisztán, Algéria vagy Nigéria fiataljai, mint Mária is.

„Szia, én ápoló hallgató vagyok Nigériából. Három évig maradok. Szeretem, hogy nagyon jó itt a biztonság. Kedvesek az emberek. Minden gyönyörű.”

Egy másik Mária Hajdúsámsonból szeptemberben jött tanulni Nyíregyházára. Szociális munkás szeretne lenni.

„Mindenképpen szeretnék a gyermekvédelemben elhelyezkedni. Számomra fontos az, hogy segítsek az embereken és a társi elvárásoknak megfelelő életkörülményt biztosítsak valamilyen szinten az embereknek”

– mondta választott pályájáról Beri Mária Mercédesz.

A Magyarországon elérhető összes tudományágban folyik képzés a Debreceni Egyetemen. Megjelentek azzal a több mint 250 szakkal, szakiránnyal, melyet a 2024–25-ös tanévben indítanak, köztük az újdonságokkal is.

„Vannak új szakok is, most éppen 5 új szak, és a szakirányokkal együtt összesen 7 új képzés indul. Ezek között vannak alap- és mesterképzések, illetve a szakirányok. Alapképzési szakon, gyógyszerésztudományi területen. Van a fogorvosképzésben a digitális fogászati tervezés, ez például egy fontos szak, ami szintén most indul. Ilyen a gyermekkultúra, ez a hajdúböszörményi gyermeknevelési és gyógypedagógiai karunkon, aztán a klasszikus hangszerművészeten is indul pl. a mélyhegedű és a tuba”

– tájékoztatott prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A legnépszerűbb a Debreceni Egyetemen az orvos-egészségtudományi terület, illetve a Gazdaságtudományi Kar. Ezek mellett élen jár az Egészségtudományi Kar valamennyi képzése, köztük az ápolás, betegellátás, mely 6 szakiránnyal a legtöbb hallgatóval működik.

„A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara három telephelyen működik. Debrecenbe, Nyíregyházára és Szolnokra hirdetünk alap- és mesterképzéseket. Az ápolási és betegellátás alapszak, egészségügy-gondozás és prevenció alapszak, szociális munka, egészségügyi szervező, és ezen belül a hagyományos szakirányok, amelyek az előző felvételi eljárásban is elérhetőek voltak, szintén meghirdetjük. Népszerűek az egészség- és a társadalomtudományi képzési területek. A mesterképzésben a tanárképzés, az egészségügyi tanár és a szociális ismeretek tanára is elérhető

– nyilatkozta a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának oktatási dékánhelyettese, Jávorné dr. Erdei Renáta.  

Az oktatási dékánhelyettes néhány fontos, konkrét információval is szolgált az érdeklődők számára. 

„Nagyon fontos, hogy ez egy zárt rendszer, amiben megteszik a jelentkezéseiket. Ezért szükséges, hogy pontosan töltsék ki a megfelelő adatokat, hiszen a felvételi eljárást követően azt már nem tudják módosítani. Ezért fontos, hogy a telephelyek, a képzési területek megjelölést, az állami és önköltséges, a levelező vagy nappali formát pontosan ellenőrizzék a véglegesítés előtt”

– folytatta az oktatási dékánhelyettes.

Ma még formálódik a képzési paletta, de a decemberben, tehát hamarosan megjelenő tájékoztató az összes információval szolgál majd. Az általános felvételi eljárás keretében február 15-ig lehet jelentkezni az elektronikus felvi rendszeren keresztül. Addig még számos pályaorientációs napot szerveznek, ahol hírt kaphatnak a középiskolások a tanulmányi lehetőségekről.
 

Kapcsolódó galéria

DEXPO - a Debreceni Egyetem nyílt napot tartott Nyíregyházán