Évzáró – A szakképzési centrumok fejlesztését hangsúlyozták az országos ünnepségen

Nagy beruházások, fejlesztések valósulnak meg a szakképzési centrumok iskoláiban országszerte összesen 96 milliárd forintból, ebből több mint négy és fél milliárd forintot a nyíregyházi intézményekre fordítanak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán tartották az országos szakképzési évzárót, ahol 158 kárpátaljai diák vehette át bizonyítványát. Olyan tanulók, akik részben a háború borzalmai elől érkeztek Magyarországra.

Májusban járt Nyíregyházán Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, akkor jelentették be, hogy a szabolcsi vármegyeszékhely intézményeit is érinti az az országos szintű fejlesztés, amelynek keretében 96 milliárd forintot fordítanak a szakképzés megújítására. Nyíregyházán négy iskolában valósulnak meg különböző beruházások, összesen több mint 4,6 milliárd forint értékben. A Bánki, az Inczédy, a Széchenyi és a Wesselényi szerepel a felújítandó iskolák listáján, 12 ezer darab eszközt és bútort vásárolnak az iskolák számára. Többek között tablet, iskolapad és további eszközbeszerzés, épületfelújítás, ipari beruházások sora következik. A nagyszabású beruházás Nyíregyházán másfél évig tart majd. Péntek délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán tartották az országos szakképzési évzárót, ahol Hankó Balázs miniszter is köszöntötte a diákokat, majd a szakképzési centrumok fejlesztését hangsúlyozta.

Mindamellett, hogy EB ezüstérmes a magyar szakképzés – egyedül Németország teljesített jobban – a tavalyi évben hétszáz digitális tananyaggal bővült a rendszer, történelmi léptékű béremelést tudtunk elérni a szakképzésben oktatóknak, több mint hatvanmilliárd forinttal emelkedtek a bérek. Örömteli az is, hogy itt Mátészalkán a szakképzési centrum több mint hét és fél milliárd forintból megújulhat. Az országban közel százmilliárd forintból harmincegy szakképzési centrum harmincnégy helyszínnén újul meg száztízezer négyzetméter” – mondta köszöntőjében a kulturális és innovációs miniszter.

A szakképzés egyre erőteljesebben működik együtt az egyetemekkel, több mint 98 élő együttműködés van, így egyre többen folytathatják az érettségi és a szakma megszerzése után a tanulmányaikat a felsőoktatásban, tette hozzá Hankó Balázs. A mátészalkai évzárón 158 kárpátaljai diák vehette át bizonyítványát. Olyan tanulók, akik részben a háború borzalmai elől érkeztek Magyarországra az elmúlt időszakban. Nyolc ágazat tíz szakmájában szereztek végzettséget a hallgatók a két éve tartó háborús körülmények ellenére. A Mátészalkai Szakképzési Centrum és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködésében szervezte a szakmai képzéseket.

Amikor közös gondolatként elindítottuk ezt a képzési rendszert, és ahogyan bővítettük évről évre, még nem tudtuk azt, hogy milyen történelmi tettet hajtunk végre. Amikor ebbe bekapcsolódott a szakképzési rendszer, bekapcsolódott ez a vármegye, a mátészalkai centrum, akkor előre nem láthattuk azt, hogy ennek a rendszernek életmentő funkciója lesz az évek elteltével, hiszen két és fél éve mondhatjuk azt, hogy egy kicsit hasonlóan, mint ahogy – biztos sokan olvasták, vagy látták a tévében vagy a moziban – a Schindler listáját, ami arról szól, hogy Oskar Schindlernek köszönhetően zsidók ezreit mentik meg Krakkóban, illetve a környező koncentrációs táborokban. Mi magunk sem tudtuk azt, hogy ennek a szakképzésnek is köszönhetően ma már több száz gyermeket tudtunk megmenteni, és több száz gyermeknek tudtunk adni szakmát a kezébe” – mondta beszédében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a diákok otthonról érkeztek haza, hogy itt tanulhassanak. Beregszász alig egy órányira van Mátészalkától, ahol a diákok biztonságos körülmények között tudták átvenni a bizonyítványokat péntek délután.