Évtizedekre eldőlhet Nyíregyháza sorsa – Gazdasági fórumot tartott a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület
Fotó: Trifonov Éva

Ezekben az években évtizedekre eldőlhet Nyíregyháza sorsa, jelentős az érdeklődés a város, valamint egyedülálló adottságú és méretű ipari parkja iránt – hangzott el a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület rendezvényén. A múlt csütörtöki, Hotel Koronában zajlott fórum szereplői megfogalmazták: a kormányzat rengeteget fektet Nyíregyháza gazdaságába, s a már érkező két cég, a dél-koreai W-Scope és a német Boysen egyaránt jelzi, hogy a városvezetői program, a befektetésösztönzés még magasabb fokozatba kapcsolt.

Nyíregyháza és Kelet-Magyarország a fejlesztések fókuszában

„Debrecen mindjárt betelik, Nyíregyháza egy év múlva fog” – hangzott el a miniszterelnöki idézet az iparkamarai gazdasági évnyitóról a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület újabb rendezvényén. A városi nívódíjjal kitüntetett egyesület ezúttal gazdasági fórumot szervezett, melyen Herdon István megerősítette: az Orbán Viktor évértékelőjében jelzett kiemelt térségben, tehát a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszögben egy exponenciális növekedés zajlik, s valóban van esély a régió iránti érdeklődés miatt arra, hogy beteljenek a szabad ipari területek.

Egyedülállóak a nyíregyházi iparterület lehetőségei

– Erősen benne van a köztudatban, és a nemzetközi cégeknél, s a kormányzat is rendkívül erősen ajánlja, mert ilyen egybefüggő és így előkészített ipari terület, mint Nyíregyházán, már nincs Magyarországon. Illetve ez az egyetlen olyan nagyon TOP helyen és helyzetben lévő terület, ami arra alkalmas, hogy még esetleg a következő ilyen nagyobb projekteket ide tudják kommendálni – elemzett a XANGA cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

A kormány jelentősen támogatja Nyíregyházát

Dr. Kovács Ferenc polgármester a fórum résztvevőjeként ehhez hozzátette, a 2019-ben erre a ciklusra indított befektetésösztönzési programnak most nagyon jó a csillagállása, hiszen a korábbi 130 mellé már több mint 500 hektár ipari területet vásárolt és alakít ki az önkormányzat a kormány segítségével. Ebből már 100-at el is adtak: a szeparátorfóliákat gyártó dél-koreai W-Scope-nak, valamint a fém alkatrészeket készítő német Boysennek. – Kötöttünk egy jó megállapodást a kormánnyal: 53 milliárd forintot fektetett be a kabinet eddig Nyíregyháza gazdaságába, ebben a háborús, Covid utáni, energiaválságos évben. A két befektető, a dél-koreai és a német 400 milliárd forint fölött fog járni, mire befejezi két év múlva a beruházását.

Óriási verseny a beruházásokért

A polgármester hozzátette, Nyíregyháza is vizsgázik, minden beruházásért óriási verseny van, s a politikai hisztéria nem segíti ezt a folyamatot. Pedig szerinte ezekben az években hosszú évtizedekre eldőlhet pozitív értelemben Nyíregyháza sorsa. Így a gazdaságfejlesztési program egyben társadalmi jellegű is, ami a fiatalok itt tartását, hazahívását segíti elő minőségi munkahelyteremtéssel.

Jók az esélyei Nyíregyházának

A XANGA cégcsoport elnök-vezérigazgatója ezt megerősítve kiemelte: az eddig betelepülő cégek is high-tech színvonalat képviselő gyárak, és Nyíregyházának most jók az esélyei, hiszen például a debreceni BMW gyár beszállítói sem döntöttek még a fejlesztési helyszínekről. – A világban koncentrált, innovációs csomópontokban, technológiai központokban történik a fejlődés. Az, hogy ebbe a sodrásba bekerült Nyíregyháza, és hogy ilyen érdeklődés van, ez valami fantasztikus dolog – hangsúlyozta Herdon István.

Magas hozzáadott érték a cégeknél

Továbbá kiemelte, tíz éve szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ilyen magas hozzáadott értékkel rendelkező cég, mint a német Boysen, ide érkezzen, viszont ez még csak a kezdet. Az önkormányzat által létrehozott Iparfejlesztési Alap kezelőjeként pedig megígérte, hogy még erőteljesebben marketingezik a várost a betelepülni vágyó cégeknek.

Már a közeljövő szükséges kapacitásait tervezik

A folyamatok ráadásul most is zajlanak – tette hozzá a fórum harmadik résztvevője, dr. Podlovics Roland alpolgármester. – Jelen pillanatban is 100 hektár fölött bőven zajlanak egyeztetések befektetőkkel, s ilyenkor mindig a jövőbe nézünk. Az ő igényeiket, amiket most megfogalmaznak, ki kell szolgálni 2024–28-ban. Az ehhez szükséges kapacitások rendelkezésre állása, s hogy ne boruljon meg az egyensúly – ez most az ipari park fejlesztésének az egyik legfontosabb feladata. Szűken véve ez ennek a 600 hektáros területnek az infrastruktúra-fejlesztésére vonatkozik.

A jövő technológiája vonzza (haza) az embereket

A fórumon elhangzott: a város növekedéséhez, s ahhoz, hogy idevonzzon embereket, valamint itt tartson fiatalokat, ezek a nívós gyárak kellenek, s a jövő technológiája. Ezért áldoztak például rengeteget a korábbi években a városi infrastruktúra fejlesztésére. Ez a valószínűsített óriási fejlődés pedig szinte mindenkinek lehetőséget adhat, s az egész város is profitálhat. Az elmúlt évtizedben megduplázódott iparűzésiadó-bevétel ugyanis még jelentősebb mértékben nőhet, újabb életminőségjavító városi fejlesztések alapjaként.

Komplex Fenntartható Intézkedési Keretrendszer

A témában dr. Podlovics Roland további információkat is közölt kérdésünkre, utalva az előző beszélgetések környezetvédelmi szempontjaira. Tájékoztatása szerint jórészt elkészült a Komplex Fenntartható Intézkedési Keretrendszer, ami a tárgyalások, a jövőben fenntartható fejlesztések, beruházások alapja.

– Látható, hogy az elmúlt években a város jelentős területelőkészítést hajtott végre, de ugyanakkor gondol a jövőre is, melynek érdekében készített egy fenntarthatósági keretrendszert. Ennek keretében tervezünk több tevékenységet, fejlesztést megvalósítani.

Előzetes mérések és monitoring

– Korábban említettük az alapállapot jelentést, melynek köszönhetően rendelkezünk a bármilyen beruházói tevékenységet megelőző adatokkal. Ha szükséges, kiegészítő méréseket is végre fogunk hajtani a területen. A monitoring rendszert kiépítve biztosítjuk a talajvíz és a levegő minőségének ellenőrzését, valamint ezen adatokat elérhetővé is tesszük majd a lakosság számára. Jelenleg folyik a teljes ipari park, fejlesztési terület infrastrukturális tervezése, amely az utaktól elkezdve, a közvilágításon át a közműveket (víz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés stb.) is tartalmazza.

Ivóvízbázis-védelem

– A város részéről már 2022. első félévében felmerült, hogy az ivóvízbázis megóvása érdekében milyen fejlesztést tudunk megvalósítani. Ennek eredménye a tisztított szennyvíz bevezetésének tervezése az ipari parkba, amely lakossági felhasználásra nem alkalmas, ugyanakkor a cégek a különböző gyártási folyamataik kapcsán adott esetben használni tudják, így csökkentve az ivóvíz-felhasználásukat. Dolgozunk egy olyan megoldáson is, melynek keretében a beruházók által kitermelt humuszt a város közigazgatási határán belül hasznosítani tudjuk, például rosszabb minőségű vagy alacsonyabban fekvő területeken. Ennek pontos kidolgozása folyamatban van, illetve a keretrendszert is folyamatosan fejlesztjük – részletezte az alpolgármester.

Kapcsolódó galéria

Gazdasági fórumot tartott a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület